25 godina od uboda nožem, koji je promijenio “bijeli sport”…
25 godina od uboda nožem, koji je promijenio "bijeli sport"…

Monika Seleš, čuvena jugoslovenska i američka teniserka, 30. aprila 1993. godine ubodena je nožem u leđa od strane Gintera Parča, navijača Štefi Graf.

  • Sport
  • Tenis

Selešova, tada reprezentativka Jugoslavije i najbolja igračica sveta, igrala je četvrtfinale WTA turnira u Hamburgu protiv Bugarke Magdalene Malejeve.
U pauzi između gemova, pri vođstvu Selešove rezultatom 6:4, 4:3, na teren je uleteo Ginter Parč, opsednuti navijač Štefi Graf i napao je nožem dužine 23 centimetara.
Parč je Moniku ubo u predelu lopatica, a rana dubine 1,5 cm zauvek je promenila istoriju 'belog sporta'.
Monika je tada imala samo 19 godina i njen oporavak trajao je pune dve godine, s tim što nikada nije uspela da ponovi onako konstantne partije kao na početku karijere.
Ukupno je osvojila četiri Australijan opena, tri Rolan Garosa i dva US Opena, uz tri WTA šampionata. Provela je 178 nedelja na čelu WTA liste, izborila 53 turnira u singlu i 6 u dublu i zaradila preko 14 miliona dolara tokom karijere duge 15 godina.
Bez sumnje da bi niz njenih uspeha bio znatno duži da je aprila 1993. godine nije nožem u leđa ubo poremećeni navijač. Selešova je i danas najmlađa osvajačica Rolan Garosa (16 godina, 6 meseci), a 2009. godine je primljena u Kući slavnih.

Izvor: B92