Biće razriješeni ambasadori iz RS
Biće razriješeni ambasadori iz RS

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je nakon sastanka sa Željkom Cvijanović, predsjednikom RS, da će na idućoj sjednici Predsjedništva tražiti povlačenje 16 srpskih ambasadora.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Slijedi čistka u diplomatsko – konzularnoj mreži Bosne i Hercegovine. Svih 16 ambasadora i konzula BiH iz Republike Srpske biće smjenjeno. Bez posla će, između ostalih, ostati ambasadori u Japanu, Bugarskoj, Izrealu, Grčkoj, Slovenji, Srbiji.
U diplomatski aparat koji je razgranat i skup Željka Cvijanović i Milorad Dodik imenovaće nove kadrove. Prema Ustavu predsjednik RS predlaže srpske ambasadore BiH.
’’Građani Republike Srpske očekuju da se u okviru spoljnopolitičkog djelovanja BiH izraze njihovi interesi, što se nije moglo vidjeti u prethodnom periodu. Radimo na tome da predstavljanje naših interesa bude adekvatno našim potrebama’’, kaže predsjednik RS Željka Cvijanović.
’’Ambasadorka u Izraelu je razvalila dobre odnose koje smo imali sa tom zemljom”, rekao je Dodik.
Osim postavljanja novih kadrova u DKP mreži, uskoro će biti poznato i koji će kadrovi, odnosno, stranke činiti Vladu RS. Da li će u izvršnu vlast i SDA – Željka Cvijanović nije htjela da kaže.
’’Imam informacije o tome, ali da još nije korektno da ih saopštim’’, odgovorila je Cvijanović.
’’Oni koji hoće da glasaju i podrže naše i mi ćemo njihovog podržati i to je ta priča, nema nikakvog usmenog i pismenog dogovora sa SDA’’ – kaže Dodik.
Željka Cvijanović je obavijestila Milorada Doika da će uskoro da sazove sastanak svih srpskih funkcionera nakon odluke NATO-a da aktivira MAP za BIH. Na sastanku će, kažu, biti potvrđena odanost rezoluciji NS o vojnoj neutralnosti.

BN TV