BiH se pretvara u centar za migrante
BiH se pretvara u centar za migrante

Foto: N.N. | BiH se pretvara u centar za migrante

Srna

SARAJEVO – BiH, koja još nema nikakav plan izlaska iz krize, polako se pretvara u centar za migrante, piše današnji "Dnevni avaz".

List navodi da se uveliko obistinjuju tvrdnje austrijskih političara, prije svih premijera Austrije Sebastijana Kurca, koji je prije nekoliko mjeseci izjavio da "ilegalne migrante treba zaustaviti na spoljnim granicama EU i brzo vratiti u zemlje porijekla, a ako to nije moguće, onda im treba ponuditi privremenu pomoć u centrima u sigurnim trećim zemljama".

EU će BiH donirati dodatnih šest miliona evra za podršku u upravljanju migracijskim tokovima, a ta sredstva se nadovezuju na iznos od 1,5 miliona evra koji je postao operativan u junu kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbjeglica i migranata.

Delegacija EU u BiH je saopštila da će sredstva EU unaprijediti kapacitete BiH za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, obezbijediti smještaj i osnovne usluge za izbjeglice, azilante i migrante i ojačati kapacitete za kontrolu i nadzor granica.

"Dnevni avaz" podsjeća da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nedavno izjavio da ga ne interesuje novac EU za pravljenje migrantskih kampova u BiH.

Sekretar Centra za bezbjednosne studije BiH Denis Hadžović rekao je za ovaj list da ta sredstva iz EU nisu namijenjena za formiranje kampova nego za privremenu pomoć migrantima.

"Ovih šest miliona evra biće dovoljno da migrantima budu obezbijeđeni uslovi, jer ide zima i hladnije vrijeme. Prave se platforme i na sjeveru Afrike i ovdje u okruženju. Albanija je bila nekako najviše targetirana kao sabirni centar za izbjeglice. Još govorimo o manjem broju migranata, dakle nekih 10.000", ocijenio je on.

Od 2007. godine Evropska komisija je pružila pomoć BiH u oblasti migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona evra.

BiH Migranti

  • Share

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.