Delegacija EU: Građanima BiH neće trebati vize za EU, ali morat će se registrovati online
Preskoči oglas Foto: N. G./Klix.ba Nakon što je na web stranici Evropskog sistema za odobravanje putovanja /ETIAS/ objavljeno da će građani BiH i i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim sa EU od januara 2021. godine morat će da izvade posebnu vizu i plate sedam eura kako bi mogli da uđu i borave u Uniji do 90 dana, iz Delegacije EU u BiH su naveli da nije riječ o vizama nego o online registraciji. Nakon što je na web stranici Evropskog sistema za odobravanje putovanja /ETIAS/ objavljeno da će građani BiH i i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim sa EU od januara 2021. godine morat će da izvade posebnu vizu i plate sedam eura kako bi mogli da uđu i borave u Uniji do 90 dana, iz Delegacije EU u BiH su naveli da nije riječ o vizama nego o online registraciji. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Cilj je jačanje sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU-u, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.
"ETIAS odobrenje za putovanje nije viza. Državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje će moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje.Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu", saopćili su iz Delegacije EU.
Odobrenje putovanja bit će valjano tri godine ili do datuma isteka putne isprave. Očekuje se da će ETIAS postati operativan nakon tri godine njegovog razvoja, tj. početkom 2021. Delegacija EU Prijavi grešku