“Desant“ zbog Izbornog zakona
“Desant“ zbog Izbornog zakona

Predstavnici Evropske komisije, Ambasade SAD i OSCE-a danas imaju sastanak sa predstavnicima političkih partija na kojem će pokušati da "poguraju" priču u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, saznaju "Nezavisne".

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina

Kako je za "Nezavisne" potvrdio Damir Bećirović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu BiH, sastanku bi trebalo da prisustvuju predstavnici političkih partija koje učestvuju u parlamentu BiH, ali on sumnja da će dogovor biti postignut.
"Teško da će doći do dogovora, jer se svaka strana čvrsto drži svojih stavova", kaže Bećirović, koji je i član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona.
Trenutno su u parlamentarnoj proceduri dva prijedloga izmjena Izbornog zakona, prijedlog delegata hrvatskog naroda u Domu naroda BiH koji je dobio većinu glasova u ovom domu, te prijedlog poslanika SDA u Predstavničkom domu. Oba prijedloga tretiraju promjene koje bi dovele do izbora u Mostaru nakon 12 godina.
Inače, izmjene Izbornog zakona su jedan od kamenova spoticanja za političke aktere, te ukoliko se ne postigne dogovor, moguća je blokada. Zbog toga se političari plaše da bi se cijeloj BiH mogla dogoditi sudbina Mostara nakon opštih izbora, koji bi trebalo da se održe u oktobru ove godine.
Tako Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, kaže da BiH, zbog nepostojanja dogovora Bošnjaka i Hrvata u vezi sa ovim zakonom, ulazi u krizu, koja bi mogla dovesti do toga da poslije izbora cijela BiH postane Mostar.
"Mislim da su male šanse da se postigne neka vrsta dogovora, jer je značajno različit pogled na sadržaj i ne vjerujem da može doći do određenog približavanja u vezi s ovim pitanjem", rekao je Ivanić, koji smatra da bi bilo dobro da predstavnici SDA i HDZ-a pošteno i otvoreno razgovaraju i pokušaju postići dogovor, jer to neće riješiti ni hrvatski ni turski predstavnici.
S njim se slaže i Lazar Prodanović (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH i član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, koji ističe da nije isključeno da cijela BiH doživi sudbinu Mostara, ali isto tako, tvrdi da bi to bio poguban scenarij. Dodaje da bi svi politički faktori trebalo da se uključe, sjednu za sto i dogovore se te da je dobrodošla i medijacija međunarodnih zvaničnika.
"Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, može doći do blokada, prije svega kada je u pitanju formiranje Doma naroda BiH, ali i Vlade FBiH i Doma naroda FBiH. SNSD će podržati prijedlog HNS-a", kaže Prodanović.
Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, ističe da je veoma važno da se urade izmjene Izbornog zakona u skladu sa Ustavom i preporukama Ustavnog suda BiH, te da, ukoliko se to ne dogodi, BiH čeka teža sudbina nego što je ona u Mostaru, kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata.
"Pokušali smo naš prijedlog vratiti u redovnu proceduru, dobiti mogućnost da se o tome raspravlja, ali jednostavno SDA i druge stranke oko kojih se i u kojima se okupljaju većinom Bošnjaci, nisu željele dati priliku, odbile su. Kako će dalje ići, ne znam. Nadam se da će ipak biti razuma", kaže Krišto. Dodaje da se već mjesecima održavaju sastanci uz medijaciju međunarodnih zvaničnika na kojima se pokušavaju dogovoriti izmjene ovog zakona.
"Do božićnih praznika smo se redovito sastajali. Ne mogu vam govoriti o čemu smo razgovarali, jer je dogovor da se to ne iznosi u javnost dok nema dogovora. Očigledno je da još ništa nismo dogovorili, jer o tome nismo upoznali ni parlament", kazala je Krišto.
Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, ističe da nijedan prijedlog, najvjerovatnije, neće proći, jer SDA neće glasati za HDZ-ov, a HDZ neće glasati za prijedlog SDA.
"Moraćemo sjesti i razgovarati", kaže Fazlić, koji ne vjeruje da će BiH doživjeti sudbinu Mostara, jer po njegovom mišljenju, izbora će biti i izborni rezultati će se implementirati.
Izvor: NN