Đurić: Nema opravdanja za separatizam i nasilje na Kosmetu




Đurić: Nema opravdanja za separatizam i nasilje na Kosmetu

Foto: Arhivska fotografija | Đurić: Nema opravdanja za separatizam i nasilje na Kosmetu

Srna

BEOGRAD – Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da nema opravdanja za separatizam, nasilje i kršenje međunarodnog prava na Kosmetu.

Povodom izjave premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da će Priština pristati na pomirenje sa Beogradom u zamjenu za priznanje nezavisnosti, Đurić kaže da, ukoliko bi mjerilo za status Kosova bile žrtve, srpske žrtve nisu ni malobrojnije ni manje vrijedne od albanskih.

"O tome svedoče međunarodno verifikovane brojke prognanih, pa i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji. Gospodari rata iz Prištine i vođe terorističke OVK poslednji su koji bi o tome imali pravo da govore", rekao je Đurić za Tanjug.

Komentarišući Haradinajevu izjavu, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ga je upitao da li je sam to smislio ili mu je neko pomogao.

"Najpre ste silovali i ubijali žene i decu, palili sela, pljačkali imovinu, ubijali policajce i vojnike. Proterali ste 250.000 ljudi sa njihovih ognjišta, uništili desetine crkava i manastira, pokušali da protivpravno otmete deo teritorije Srbije, pogazili ste svaku reč koju ste dali u brisleskom dijalogu i sada ste se setili da tražite da Srbija sve to prihvati, prizna i još traži pomirenje za sukob koji nije ni tražila ni izazvala", rekao je Vulin.

Haradinaj je ranije izjavio da Priština, u zamjenu za priznanje nezavisnosti, nema šta drugo dati osim pomirenja, ali da to "ne znači da će se počinjeni zločini zaboraviti".

Marko Đurić KiM

  • Share

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.