Dodik je 2014. izgubio izbore?!
Dodik je 2014. izgubio izbore?!

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić rekao e danas novinarima da je očigledno da je 2014. godine bilo manipulacija, a današnjom raspravom o izmjenama izbornog zakona BiH na neki način je kompromitovan tadašnji izborni rezultat Milorada Dodika u trci za predsjednika RS. Tadić, koji je bio kandidat Saveza za promjene 2014. godine je izgubio od Dodika za nešto više od šest hiljada glasova.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Dom naroda Parlamenta BiH danas je, na zahtjev Kluba Hrvata, odgodio izjašnjavanje o izmjenama Izbornog zakona BiH, kojim su SDP BiH, SBB i DF tražili uvođenje novih tehnologija u izborni proces, čime bi bile spriječene izborne krađe u BiH.
Klub Hrvata zahtijevao je da izjašnjavanje bude odgođeno dok se o predloženim izmjenama ne izjasne CIK BiH, IDDEEA, Savjet ministara BiH i Agencija za javne nabavke.
Ovim institucijama dat je rok od sedam dana, a naredna sjednica Doma naroda na čijem dnevnom redu će se naći izmjene Izbornog zakona BiH po prijedlogu pomenute četiri stranke trebalo bi da bude održana najdalje do 26. aprila, pišu Vijesti.ba.
Zahtjeve pet delegata iz Kluba Hrvata podržalo je troje njihovih kolega iz Kluba Srba i to Nebojša Radmanović (SNSD),Sredoje Nović (SNSD) i Dragutin Rodić (DNS), dok je protiv odgađanja bilo pet delegata iz Kluba Bošnjaka i dvojica delega iz Kluba Srba – Darko Babalj (SDS) i Ognjen Tadić (Narodna stranka).
Tadić je izrazio sumnju da će se sve institucije, čije mišljenje je zatraženo, pozitivno izjasniti o predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH.
"Ne vjerujem da će CIK BiH prihvatiti ovo rješenje. Tamo sjede politički ljudi, čiji je zadatak da se bave zakonitim izbornim procesom, ali smo svjedoci da je vremenom bilo propusta. Takođe, ne očekujem da sve velike stranke u BiH daju podršku, jer ove partije žive na mašineriji brojača glasova", istakao je Tadić.
Osvrnuo se i na prethodni izborni ciklus, odnosno opšte izbore 2014. godine, kada je ispred SDS-a bio kandidat za predsjednika RS. Tada je, prema zvaničnim podacima CIK-a BiH, od aktuelnog predsjednika Milorada Dodika izgubio za 6.888 glasova.
Na upit novinara vjeruje li da bi pobijedio Dodika da je 2014. godine bilo omogućeno skeniranje glasačkih listića, Tadić je konstatovao da se o tome nije ranije izjašnjavao, ali da je tokom današnje rasprave na Domu naroda o sličnoj temi polemisao sa delegatima koji dolaze iz SNSD-a, Radmanovićem i Novićem.
Kako je naveo, očigledno je kako je 2014. godine bilo manipulacija, a današnjom raspravom na neki način je kompromitovan tadašnji izborni rezultat Milorada Dodika u utrci za predsjednika RS.
Podsjećamo, predsjednik RS Milorad Dodik 2014. godine dobio je podršku 302.573 glasača, dok je Tadić osvojio 295.685 glasova.
Izvor: Vijesti