Domaćin “novog” Dejvis kupa biće Madrid!
Domaćin "novog" Dejvis kupa biće Madrid!

Glavni grad Španije Madrid biće domaćin "novog" Dejvis kupa 2019. godine. Dejvis kup u "Magičnoj kutiji". Svetska teniska federacija saopštila je da će se završnica takmičenja 2019. i 2020. igrati u glavnom gradu Španije.

  • Sport
  • Tenis

Upravni odbor ovog takmičenja odlučio je da domaćinstvo dodeli Madridu ispred francuskog Lila, gde će biti zatvorena aktuelna era.
Dejvis kup od naredne godine će funkcionisati po izmenjenom sistemu i biće sveden na kvalifikacije početkom februara i završnicu takmičenja u novembru.
Domaćin prva dva finala, uz učešće čak 18 reprezentacija, biće Madrid, preciznije stadion "Magična kutija", na kome se održava i turnir Masters 1000 serije.
Reprezentacija Srbije će plasman na završni turnir probati da izbori kroz duel sa Uzbekistanom.
Od naredne sezone biće promenjen format Dejvis kupa, pa će umesto dosadašnjeg takmičenja koje traje tokom čitave sezone i zasnovano je na formi domaćinstava, igrati na kraju godine, u jednom mestu i na klasičnom turniru će učestvovati 18 selekcija.
ITF je izložio biznis plan kroz koji bi, zahvaljujući investicionoj grupi Kosmos, čiji je osnivač fudbaler Barselone Đerar Pike, ušlo nešto oko tri milijarde dolara za 25 godina.
Šampion će biti poznat posle sedmodnevnog takmičenja 18 najboljih reprezentacija, koje će se održavati na kraju sezone.
Mesto na turniru 2019 (18-24. novembar) obezbedile su ovogodišnji polufinalisti Hrvatska, SAD, Francuska i Španija, te Argentina i Velika Britanija, koje su dobila vajld karte.
Preostalih 12 selekcija za mesto u Madridu boriće se kroz kvalifikacije koje se održavaju u februaru.
Madrid će biti domaćin i izdanja 2020. godine.
Izvor: B92/mondo.rs