Džaferović: RS nikada neće biti nigdje osim unutar BiH
Džaferović: RS nikada neće biti nigdje osim unutar BiH

Foto: Fena | Džaferović: RS nikada neće biti nigdje osim unutar BiH

Fena

SARAJEVO – Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović pozvao je Milorada Dodika da prestane kreirati strahove kod građana Bosne i Hercegovine i napadati na suverenitet i teritorijalni integritet države u čije Predsjedništvo traži da bude biran.

Džaferović je, reagirajući na stavove Milorada Dodika iznesene u intervjuu za “Politiku”, naveo da je BiH kao suverena i međunarodno priznata država postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje kao država, a modifikovana je samo njena unutrašnja struktura.

Džaferović napominje da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu, Bosna i Hercegovina nije “sastavljena” od dva entiteta, već je ona suverena država čija se unutrašnja struktura sastoji od dva entiteta.

“Entitet RS nikada neće biti nigdje osim unutar BiH, niti će ikada biti dio ičeg drugog osim suverene države BiH. Entitet RS će postojati samo dok, i u mjeri u kojoj, bude poštovao državu BiH, odnosno njen suvernitet, teritorijalni integritet, Ustav i Dejtonski mirovni sporazum”, navodi Džaferović.

On podsjeća Milorada Dodika da članovi Predsjedništva svoju dužnost prihvataju izgovarajući i potpisujući slijedeću svečanu zakletvu:

"Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana“.

“Poštovati Ustav BiH znači osiguravati ravnopravnost svih naroda i građana na svakom pedlju BiH. To, između ostalog, znači poštovati i osigurati i pravo bošnjačke djece u RS da uče bosanski jezik. Poštovati Ustav BiH znači poštovati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Poštovati Ustav BiH i provoditi Dejtonski mirovni sporazum i njegove anekse u cijelosti znači poštovati ulogu i ovlaštenja institucija međunarodne zajednice, koji su utvrđeni i proističu iz tog sporazuma, posebno ovlaštenja visokog predstavnika utvrđena Aneksom 10”, navodi Džaferović.

Dodaje da poštovati Ustav BiH znači poštovati i provoditi sve zakone koji su do sada doneseni, a u čijem donošenju je učestovao i Milorad Dodik i SNSD.

“Odbacujem bilo kakvu mogućnost prenosa nadležnosti sa države na entitete. Izvjesno je samo to da će u procesu euroatlanskih integracija doći do dodatnog jačanja suvereniteta i ovlasti države BiH i njenih institucija, kako na vanjskom tako i na unutrašnjem planu”, smatra Džaferović.

Ističe da, ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH, nikome neće dozvoliti bilo kakvo djelovanje suprotno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Neće proći nijedan pokušaj protivustavnog i antidejtonskog djelovanja, ma od koga taj pokušaj došao!

“Pozivam Milorada Dodika i sve druge kandidate za člana Predsjedništva BiH da kampanju vode takmičenjem ideja, programa i planova koji će svim građanima BiH donijeti dobrobit, a ne kreiranjem strahova i destabilizacijom prilika u BiH. Naš zadatak je da osiguramo stabilnost, sigurnost i napredak. Jer, to je ono što je potrebno i što žele svi narodi i građani BiH “ navodi Džaferović, saopšteno je iz SDA.

Šefik Džaferović Milorad Dodik

  • Share

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 3

Fico67

Gospodin sve to fino kaze,a ne priznaju Srbe za konstitutivni Narod u federaciji a trazi nekakav bosanski jezik u RS-u neznajuci da ako jezici imaju 2000 zajednickih rijeci onda je rijec o dijalektima jednog Srpskog jezika

Turčin do kostiju

rs če na smeče mogu nam popušit POBJEDA SAVEZA ZA PROMJENE I GRMIM GLASNO PRAVDA ZA DAVIDI BOTIĆI GDJE SE ZAVUKLI U PM

Turčin do kostiju

nema šanse nit hočemo nit damo ni mi ni savez za promijene

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.