EU će odobriti novi mehanizam sankcija za upotrebu hemijskog oružja
Ilustracija: Shutterstock Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije odobrit će 15. oktobra novi mehanizam uvođenja sankcija u vezi sa širenjem i upotrebom hemijskog oružja, navedeno je u saopćenju nakon pregovora. Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije odobrit će 15. oktobra novi mehanizam uvođenja sankcija u vezi sa širenjem i upotrebom hemijskog oružja, navedeno je u saopćenju nakon pregovora. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Vlasti Evropske unije saopćile su ranije da će u okviru izrade mjera u sferi sigurnosti poslije incidenta u britanskom Salisburyju izraditi mjere za podršku međunarodnim normama posredstvom "sankcionog režima" povezanog sa hemijskim oružjem.
"Očekuje se da će Vijeće usvojiti niz odluka i zaključaka bez razmatranja, uključujući usvajanje novog režima sankcija u vezi sa hemijskim oružjem" navedeno je u saopćenju, prenosi Sputnik.
U zaključcima, koji su odobreni na samitu Evropske unije krajem juna, navedeno je da EU "poziva da se što skorije usvoji novi režim ograničavajućih mjera EU radi rješavanja problema upotrebe i širenja hemijskog oružja".
U Salisburyju su 4. marta otrovani bivši oficir ruske vojne obavještajne službe (GRU) Sergej Skripalj, koji je u Rusiji ranije bio osuđen za veleizdaju i njegova ćerka Yulia.
London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umiješana ruska država, što Moskva kategorički negira. Evropska unija hemijsko oružje Prijavi grešku