Evropska komisija zaštitila ličku janjetinu
Preskoči oglas Ilustracija: Pixabay Evropska komisija u srijedu je objavila da je još jedan hrvatski proizvod, "lička janjetina", upisan u evropski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Evropska komisija u srijedu je objavila da je još jedan hrvatski proizvod, "lička janjetina", upisan u evropski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Riječ je o provedbenoj uredbi Evropske komisije koja je obvezujuća i u cijelosti se izravno primjenjuje u svim državama članicama, piše Hina, a prenosi Index.hr.
Oznaka "lička janjetina" podrazumijeva meso janjadi od izvorne hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke.
Janjad ličke pramenke za proizvodnju ličke janjetine kolje se u dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg.
Uzgaja se na području Like, koja se većim dijelom nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj županiji.
Lička pramenka je hrvatska izvorna pasmina ovaca izražene otpornosti, čvrste građe i snažne konstitucije, a obitava na planinskim područjima Like. Uzgaja se na tradicionalan način – na pašnjacima provode veći dio godine tokom dana, a tokom noći se smještaju u nastambe.
Tokom zime tradicionalno držanje ličke pramenke ne uključuje selidbu u ravničarske predjele, već su u tom razdoblju smještene u stajama.
Evropska unija je još 1992. stvorila prve stabilne sisteme za zaštitu i podizanje vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom geografskog porijekla, odnosno oznakom tradicijskog ugleda hrane. Hrvatska Lička janjetina Prijavi grešku