General u penziji: Za požare su odgovorni Jugosloveni koji mrze Hrvatsku i Hrvate
General u penziji: Za požare su odgovorni Jugosloveni koji mrze Hrvatsku i Hrvate Davor Domazet Lošo

Iako nadležni i hrvatski premijer Andrej Plenković kažu da uzroke požara u Dalmaciji, koji traju duže od 28 sati, nije moguće utvrditi bez istrage koja će biti provedena tek kada vatra bude ugašena, brojni građani su uvereni da su oni podmetnuti.

General u penziji Davor Domazet Lošo ide korak dalje i kaže da su za vatrenu stihiju odgovorni "Jugosloveni, koji mrze Hrvatsku i Hrvate".

Građani vjeruju da su požari podmetnuti zbog činjenice da je vatra u razmaku od nekoliko sati planula na dvadesetak mjesta. Iz vatrogasnih službi, međutim, pozivaju na oprez s ovakvim konstatacijama uz napomenu da se jedino istragom može utvrditi kako je do požara došlo.

Splitska Slobodna Dalmacija piše da, iako više izvora požara budi sumnju u ljudski faktor, postoji i čitav niz prirodnih fenomena koji su mogli prouzrokovati ovako kataklizmičan požar.

Jedno od njih ponudio je jutros vatrogasni komandir Dražen Glavina koji je, kako je rekao, svojim očima vidio kako vatra i bukvalno može da "preskoči s jednog mjesta na drugo".

– Vatra je bila toliko jaka da smo u nekoliko navrata vidjeli kako gori dim. U takvim okolnostima požar se doslovce prenosi vazduhom, nošen jakim vetrom u nekoliko sekundi može izazvati plamen na sasvim drugom mjestu. Jasno je da se ljudima tada čini da je požar podmetnut, ali to ne mora biti tako. Naravno, to je samo jedno od mogućih objašnjenja, konačan sud o uzrocima požara donijet će policijski uviđaj i to je jedino relevantno – rekao je Glavina.

Penzionisani hrvatski general za požare koji haraju Hrvatskom, ali i Crnom Gorom krivi Jugoslovene. Smatra da "Jugosloveni i oni koji ne vole Hrvatsku", podmeću požare i vode "asimetričan rat" protiv Hrvatske i Hrvata.

– Gori Boka kotorska, Hercegovina i Dalmacija. To ne može biti slučajno. I to baš u vrijeme kad se prema prognozama može znati da je u toku bura koja puše već četiri dana – navodi Lošo.

Navodi da Boku kotorsku zovu "nevistom Jadrana", u kojoj žive Hrvati, te da su pogođeni i "Hercegovina u kojoj su, također, Hrvati, kao i Dalmacija", prenose hrvatski portali.

– Ti požari su podmetnuti. Mogu oni pričati šta hoće, ali tu nema sumnje – tvrdi Lošo, hrvatski ratni general iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Navodi da su požari "u interesu dušmana Hrvatske – Jugoslovena".

– Oni koji se ne mire sa samostalnom državom Hrvatskom odbranjenom u domovinskom ratu – njima je u interesu da Hrvatska gori, jer su požari jedan od oblika asimetričnog rata – poručio je Lošo.

Autor: Avaz.ba