Gigs i Belami u trci za klupu selektora Velsa!
Gigs i Belami u trci za klupu selektora Velsa!

Dvojica proslavljenih fudbalera kandidati za selektora Velsa, uz Ozijana Robertsa, pomoćnika bivšeg selektora Krisa Kolmena.

  • Sport
  • Fudbal

Fudbalski savez Velsa (FAW) se nada da će imenovati nasljednika Krosa Kolmana prije 24. januara, kada će se održati žrijeb za Ligu nacija, novo takmičenje Evropske fudbalske federacije (UEFA).
Sva trojica kandidata ranije su iskazali interes da sjednu na klupu Velsa, nakon što ju je u novembru prošle godine napustio Kolman.
Gigs je legendarni bivši fudbaler Mančester junajteda koji je u dresu Velsa odigrao 64 utakmica i postigao 12 golova. Igračku karijeru je okončao 2014. godine. U trenerskoj biografiji ima upisano da je 2014. godine vodio Mančester junajted u četiri utakmice. Bio je asistent u stručnom štabu "crvenih đavola" od 2013. godine, kada je imenovan za igrača-trenera, pa sve do jula 2016. i dolaska Žozea Mourinja na poziciju menadžera.
Belami ima još manje trenerskog iskustva u seniorskom fudbalu, jer od decembra 2014. godine radi sa mlađim kategorijama Cardif sitija. Tokom igračke karijere igrao je za veliki broj engleskih klubova, od kojih su najzvučniji Liverpul i Mančester siti, a za Vels je postigao 19 golova u 78 nastupa.
Roberts, također, nema previše iskustva u samostalnom vođenju klubova, ali je dobro upoznat sa situacijom u reprezentaciji Velsa u kojoj je pomoćni trener od 2010. godine. Uz to obavlja posao tehničkog direktora FAW-a.
Izvor: mondo.ba