Haradinaj spreman ukinuti takse Srbiji i BiH, ali ima jedan uvjet
  1. Globus
  2. Region

Foto: Arhiv Ramuš Haradinaj, premijer Kosova

ZAHTJEVI Na Facebook napisao da neće biti promjene dok se ne odredi cilj i jasno utvrđeni rokovi

Haradinaj spreman ukinuti takse Srbiji i BiH, ali ima jedan uvjet

Traži međunarodnu garanciju za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova

Autor: Agencije prije 19 minuta A A A

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Vlada Kosova spremna privremeno ukinuti takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Međutim, Haradinaj je kazao da su spremni to uraditi uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova.

On je na Facebook napisao da će takse i dalje biti na snazi "dokle god imamo sugestije za neuspješne sastanke, bez cilja i jasno utvrđenih rokova, bez usaglašenih ugovora, bez međunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji za rezultat ima priznanje".

– Duboko sam uvjeren u mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom koji će za rezultat imati priznanje. Mi intenzivno radimo na konačnom ugovoru, konačnom sporazumu, za šta smo predali "veliku knjigu" o poglavljima i nacrt sporazuma – kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer piše da su sve to radili s ciljem da bi, kada sjednu s predstavnicima Srbije, imali održiv materijal, s činjenicama i argumentima.

– Uspostavljanje takse na proizvode iz Srbije nema za cilj ometanje i prolongiranje postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazum sa Srbijom koji za rezultat ima priznanje. Naprotiv, Vlada Kosova je spremna da privremeno ukine taksu samo poslije međunarodnih garancija da će se sjesti i potpisati konačni sporazum koji će rezultirati obostranim priznanjem – napisao je Haradinaj na Facebooku.

Prema njegovim riječima, garancija znači da postoji usaglašeni ugovor u principu i da se očekuje samo potpisivanje tog sporazuma koji će rezultirati priznanjem.

Vezane vijesti

REAKCIJA Haradinaj: Spremni smo da odmah ukinemo takse, ako nas Srbija prizna

08.01.2019 19:36

PRIŠTINA Haradinaj: Od danas ne postoje granice između Kosova i Albanije

29.12.2018 21:05

REAKCIJA Haradinaj: Nema rješenja bez učešća SAD, Mogerini ne može pomoći

19.12.2018 15:44

Ovi muškarci će ove godine proslaviti 50. rođendan 14.01.2019 15:59 Koji položaj, pokret, zvuk beba voli 14.01.2019 16:14