Hasić: Ukoliko se karcinom otkrije u ranoj fazi moguće je izliječenje
Hasić: Ukoliko se karcinom otkrije u ranoj fazi moguće je izliječenje

U svijetu godišnje od raka umre oko 9,6 miliona ljudi. Predviđanja su da će do 2030. taj broj narasti na 13,2 milona ljudi dok će broj oboljelih biti 21,7 miliona godišnje.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka, a slogan ove godine glasi "Ja jesam i hoću". Nastoji se istaći uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju kroz odluku da odustane od štetnih životnih navika.

Sve manje zanimanje države za zdravlje građana treba da bude samo još jedan podstrek da sami trebamo reagovati i činiti sve kako bismo suzbili širenje ove bolesti, rekla je u emsiji "Danas" Nela Hasić, direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena i utrke "Race for Cure".

– Navedeni podaci ukazuju na to da se radi o jednoj pošasti, bolesti modernog vremena i mi zaista moramo svaki dan, svako od nas, razmišljati o načinima preveniranja, ranog otkrivanja. Mi koji se bavimo time trebamo razmišljati o unaprjeđenju dijagnostike i liječenja i omogućavanju boljih uslova za one koji se susreću sa ovom bolešću, kazala je Hasić.

Ona ističe da se žene teško nose i prihvataju činjenicu da su oboljele od ove opake bolesti, naravno, to sve zavisi i od karaktera žene, uslova i sredine gdje živi, ekonomskog statusa, te podrške koju dobija tokom svoje borbe sa karcinomom.

– Radi se o veoma kompleksnoj i ozbiljnoj priči, a puno uslova utiče na to. Trebamo svi barem jednom da se zamislimo kako bi se svako od nas nosio sa time. Mi kroz naš rad pokušavamo da edukujemo žene i da im ukažemo na to da ako se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi on će biti 97 do 100 posto izliječen, ističe Hasić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

STRAVIČNO Ovo je zvijer koja je do smrti izgrizla ženu na Palama: Čudovište SOP nastalo 1991. godine Poznat identitet ubijenog u Konjicu, ubica na Facebooku objavljivao bizarne fotografije CRNA HRONIKA Poznat identitet ubijenog u Konjicu, ubica na Facebooku objavljivao bizarne fotografije Srušio se most na Ilidži ALARMANTNO Srušio se most na Ilidži Ubistvo u Konjicu snimile nadzorne kamere CRNA HRONIKA Ubistvo u Konjicu snimile nadzorne kamere Potresna ispovijest Lejline majke nakon što je Admir Sović zaklao njihovo troje djece: Šta je monstrum radio 30 sati? BIHAĆ Potresna ispovijest Lejline majke nakon što je Admir Sović zaklao njihovo troje djece: Šta je monstrum radio 30 sati? BiH izgubila imovinu u Hrvatskoj! SKANDALOZNO BiH izgubila imovinu u Hrvatskoj! Iako je prvi strijelac Juventusa, Ronaldo zvanično najgori izvođač slobodnjaka u Italiji NEVJEROVATNO Iako je prvi strijelac Juventusa, Ronaldo zvanično najgori izvođač slobodnjaka u Italiji prije 19 sekundi Oduzeta doktorska disertacija zastupniku Bundestaga BERLIN Oduzeta doktorska disertacija zastupniku Bundestaga prije 8 minuta Papa Franjo u Abu Dabiju: Strašne posljedice rata na Bliskom istoku ne donose ništa osim smrti POSJETE Papa Franjo u Abu Dabiju: Strašne posljedice rata na Bliskom istoku ne donose ništa osim smrti prije 10 minuta Samo im je još ovo falilo: Jelenin bivši došao za njom u Dubai INSTAGRAM Samo im je još ovo falilo: Jelenin bivši došao za njom u Dubai prije 19 minuta Urnebesni komentari građana o srušenom mostu na Ilidži TV VIJESTI Urnebesni komentari građana o srušenom mostu na Ilidži prije 21 minut Marija Šerifović o slobodnom vremenu: Dane bih provodila gledajući serije AZRA Marija Šerifović o slobodnom vremenu: Dane bih provodila gledajući serije prije 21 minut ↑NA VRH