Hrvatska uz BiH i Hrvate u BiH
Hrvatska uz BiH i Hrvate u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas će u Mostaru razgovarati sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina

Plenković je sinoć u Mostaru izjavio da je došao u dvodnevnu posjetu da bi sa vođstvom Hrvata u BiH razmotrio okolnosti nakon presude Haškog tribunala liderima Herceg-Bosne, te vidio kako Hrvatska može da pomogne sunarodnicima u BiH.
"Želimo da vidimo na koji način Hrvatska može da pomogne Hrvatima u BiH, kako u pogledu saradnje dvije zemlje, jačanja konstitutivnosti Hrvata u BiH, zaštite njihovih prava, tako i u pogledu svih procesa koji su pred nama, a znamo da je naredna godina izborna", rekao je Plenković novinarima.
On je naveo da je Hrvatska uz BiH i Hrvate u toj zemlji.
"Učinićemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod", istakao je premijer Hrvatske.
Plenković je naglasio da mu je važno da provjeri kakvo je raspoloženje u političkom vođstvu i boračkim udruženjima nakon haške presude političkim i vojnim liderima Herceg-Bosne.
Plenković je sinoć sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem položio vijenac na spomenik poginulim hrvatskim borcima ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača.
Čović je zahvalio Plenkoviću za posjetu i najavio da će s njim razgovarati o presudi, ali i o mnogim drugim temama u vezi sa položajem hrvatskog naroda.
Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 29. novembra presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio – međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.
U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je "šestorka" radila na etničkom čišćenju na teritoriji Herceg-Bosne i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.
Nekadašnji komandant Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ general Slobodan Praljak je tokom izricanja presude popio otrov, nakon čega je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo.
Presude su potvrđene za premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića 25 godina, zatim po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka, načelnika HVO-a Milivoja Petkovića, a za komandanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 16 godina i za šefa Odjeljenja za zarobljene Berislava Pušića deset godina zatvora.
Plenković će se jutros u Mostaru sastati sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.
(Srna)