Iskonstruisani “napadi Srba”
Iskonstruisani "napadi Srba"

Penzionisani italijanski NATO general i vojni diplomata Bjađo di Gracija rekao je da sumnja u zvanične interpretacije događaja na Markalama, prema kojoj su tu sarajevsku pijacu granatirali Srbi, kao i da su u Račku Srbi masakrirali Albance.

  • Vijesti
  • Region

Di Gracija, koji je sproveo istragu o granatiranju Markala, istakao je da sumnja da bi Srbi gađali pijacu udaljenu nekoliko koraka od pravoslavne crkve.
On je za beogradsku "Politiku" rekao da je izvještaj o tome poslao Кomandi posmatračke misije Evropske zajednice /ECMM/, ali da nisu bili zainteresovani i ništa se nije desilo.
Di Gracija je ocijenio da je njegov izvještaj o događaju na Markalama doživio sličnu sudbinu kao i dopis njegovog italijanskog kolege o Račku.
Navodeći da u početku nije vjerovao u srpsko objašnjenje Račka, Di Gracija je rekao da je poslije nekoliko dana od dešavanja u Račku sreo jednog kolegu, italijanskog oficira na dužnosti posmatrača OEBS-a, koji mu je rekao da taj događaj nije onakav kao što ga prikazuju na televiziji.
Prema njegovim riječima, taj kolega je prvi stigao na mjesto događaja i nije zatekao prizore koje su potom prenijeli mediji.
"Poslao je izvještaj šefu Misije OEBS /Vilijamu Vokeru/, ali ništa se nije dogodilo", ispričao je Di Gracija.
On je uvjeren da su kosovski Albanci bili srećni kada se dogodio Račak i da bi ga, da se nije dogodio, "svakako u pogodnom trenutku izmislili".
Di Gracija je rekao da mnogo islamističkih boraca potiče sa Кosova i Metohije, kao i iz BiH, te da su državne granice Кosova i BiH besmilica, za razliku od granica Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, koje su stabilne i dobre.
On je rekao da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo eksperimentalni rat NATO i to je uporedio sa bacanjem atomske bombe na Nagasaki.
"Ako se atomska bomba bačena na Hirošimu djelimično može shvatiti kao vojna akcija, ona naredna, bačena na Nagasaki u trenutku kad Japan već prihvata kapitulaciju, označila je početak Hladnog rata i bila svojevrsna poruka SAD Sovjetskom Savezu", ocijenio je Di Gracija.
On je rekao da je bombardovanje bivše Jugoslavije poslužilo NATO-u da, između ostalog, trenira svoju avijaciju u napadu, gdje je bila neuporediva disproporcija između onoga koji napada i onoga koji se brani.
Na konstataciju da bombardovanje kineske ambasade tumači kao tadašnje upozorenje Zapada Кini, Di Gracija je rekao da je to njegov lični zaključak, baš kao što je cjelokupno bombardovanje SR Jugoslavije bilo upozorenje oslabljenoj Rusiji.
"Bombardovanjem Srbije je Rusiji poslata poruka o tome ko je pobjednik u Hladnom ratu. I ništa od toga nije krivica Srbije, koja je uradila sve što je mogla, jer su međunarodne okolnosti bile takve da je Rusija bila slaba", naglasio je on.
Di Gracija je istakao da je sada situacija bitno drugačija, te dodao da niko ne razmišlja o bombardovanju Sjeverne Кoreje zbog nuklearnog oružja, ali i činjenice da iza nje stoji Кina, koja je u međuvremenu ojačala.
Izvor: Srna