Istina je, škola vašu djecu čini glupom!
Ilustracija

Školski sistem koji je danas prisutan je zastario, to nije novost, ali šokantno je da zbog toga djeca postaju poput robota. Prije upisa djece u školu, dobro razmislite kome ćete svoju djecu ostaviti šest ili sedam sati dnevno. Kako Wake up world navodi, obrazovni sistem djecu čini glupom i depresivnom na nekoliko načina.

Uči djecu da budu ''kao iz kalupa''

Škola od najmanjeg uzrasta propagira psihologiju masa i ideju o tome da svi treba da budemo jednaki, ali ne u moralnom smislu već u načinu razmišljanja. U školi treba da prate mišljenje nastavnika, a svaka različitost često bude ili ismijana ili kažnjena nižom ocjenom.

Uči djecu ''šta'' da misle umjesto ''kako'' da misle

Škola usmjerava djecu u jednom pravcu kako da uče i logički rasuđuju ali samo u okvirima onoga što se može kasnije ocijeniti ocjenom. Djeca treba da uče informacije i da ih kasnije prezentuju, ali u to rijetko spada kritičko rasuđivanje, logika i analitika. Stavovi udžbenika i nastavnika postaju njihovi bez razmišljanja da li je to dobro i istinito.

Uči djecu nekreativnosti

Veoma je važno da djeca što više maštaju kako bi jednoga dana bili sposobni da stvaraju vizije za budućnost koje će od njih napraviti uspješne ljude.

Uči djecu da se plaše neuspjeha

Loše ocjene dalje prouzrokuju kazne i prozivanje pred drugima. Djeca stvaraju mržnju i strah od neuspjeha, na koji treba da gledaju kao na samo još jedno iskustvo, i zato se kasnije u životu plaše da rizikuju i bježe od velikih poduhvata zbog bojazni od neuspjeha.

Uči djecu da misle da je igranje loše

Iako djeca uživaju u igri koja čini da im srce brže kuca i da su sretniji, oni vremenom počinju da je doživljavaju kao nešto loše, odnosno nešto što nije produktivno, ne daje rezultate i smatra se gubljenjem i trošenjem vremena.

Uči djecu da ne slušaju svoje srce

Za razliku od odraslih, djeca su veoma povezana sa unutrašnjim glasom koji dolazi ih njihovog srca. Vremenom, taj glas nestaje jer u školi rade ono što moraju, ne ono što osjećaju i žele.

Uči djecu da uspjeh povezuju sa novcem

Još jedan način stvaranja depresivne djece jeste učenje da oni moraju da budu dobri đaci da bi imali mnogo novca, odnosno dobru platu. Umjesto da uče da bi stekli znanja, unaprijedili se i mogli da žive život koji žele oni misle da uče da bi imali novac, ne ono što njime mogu stvoriti.

Uči djecu da žrtvuju danas zarad sutra

Djeca provode dane u obavezama, učeći zbog priče da će se sve to jednog dana vratiti kroz novac. Umjesto da uživaju i stvaraju u sadašnjem trenutku, škola se gleda samo kao prelazni period.

Autor: J. Ba.