Izetbegović na Samitu u Briselu: NATO treba ojačati ulogu BiH kako bi postali snažniji partner
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je danas na NATO samitu u Briselu o doprinosima u ljudstvu (vojnicima i starješinama, na različitim zadacima) te finansijskoj podršci Afganistanskoj armiji. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je danas na NATO samitu u Briselu o doprinosima u ljudstvu (vojnicima i starješinama, na različitim zadacima) te finansijskoj podršci Afganistanskoj armiji. Izetbegović je istaknuo i namjere daljnjeg povećanja doprinosa Bosne i Hercegovine Misiji Odlučna podrška u smislu upućivanja jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i školovanja i obuke pripadnika afganistanskih sigurnosnih i odbrambenih struktura.
Napomenuo je da je mir moguće postići angažiranjem relevantnih aktera u Afganistanu, kroz mehanizam konsultacija, kompromisa i konsenzusa te da održiv mir mora podrazumijevati vodeću ulogu domaćih snaga.
"Mir je neodrživ ukoliko on ne bude imao i regionalnu dimenziju, što se posebno odnosi na važne aranžmane sa susjednim država, posebno s Pakistanom", iznio je stav na samitu u NATO-u predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Govoreći o nedjeljivosti međunarodnog mira i sigurnosti, Izetbegović je naglasio da ulogu BiH treba ojačati od Alijanse, kako bi ona postala snažniji i bitniji partner te je stoga pozvao NATO da BiH što prije uputi poziv za ulazak u prvi Godišnji nacionalni program, čime će započeti proces pune konzumacije Akcionog plana za članstvo (MAP).
Najavio je da će BiH nastaviti davati doprinos međunarodnim naporima za očuvanje mira – kroz UN i od EU predvođene mirovne misije, učestvujući u svim naporima za borbu protiv terorizma i drugih sigurnosnih prijetnji te da će se i dalje izgrađivati kao značajan činilac međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti. Bakir Izetbegović NATO Prijavi grešku