Izetbegović: Ne postoji stranka s kojom SDA ne bi koalirala, sve ćemo pozvati na razgovor
Preskoči oglas Foto: H. M./Klix.ba Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je gostujući u Dnevniku D Federalne televizije da stranka na čijem je čelu još uvijek ni s kim nije razgovarala o koaliranju, ali da je otvorena za koaliciju sa svim strankama jer je guranje SDA u opoziciju jako rizična stvar. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je gostujući u Dnevniku D Federalne televizije da stranka na čijem je čelu još uvijek ni s kim nije razgovarala o koaliranju, ali da je otvorena za koaliciju sa svim strankama jer je guranje SDA u opoziciju jako rizična stvar. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA "Za sada nismo ni s kim razgovarali o koaliciji, osim usputno uz kafu. Pustili smo da se situacija hladi, još su pregrijane emocije i glave koje unose lošu atmosferu u taj ciklus koji slijedi. Zemlji treba široka koalicija jasno bazirana na programu koju čine pobjedničke stranke koje su izraz volje naroda. SDA je izraz volje naroda, onog koji je branio ovu zemlju, patriotskog, to je stranka koja predstavlja bošnjački narod koji je privržen bazičnim vrijednostima Bošnjaka, vjeri i kulturi. Središnja stranka koja nikad nije napravila problem u ovoj zemlji, motor reformi. Pokušati takvu stranku ukloniti je jedna vrlo rizična stvar", kazao je Izetbegović.
Kazao da je sve stranke imaju razlog da krenu na SDA, da napadnu stranku koja, kako je istakao, drži koheziju u zemlji, a to se ne može dobro završiti.
"Priča je da SDA vodi lošu politiku 20 godina, a onda bi da preuzmu Sarajevo, grad koji je SDA dovela na nivo metropole, gdje je budžet veći nego u RS, i sad bi to trebalo da se otme od SDA. Vrijeme je za iskorak i ideološko pomirenje između ljevice i desnice, vrlo rado bismo imali široku koaliciju. Ne postoji stranka s kojom ne bismo koalirali. Ljevičari su me iznenadili ovim rigidnim odnosom, bojim se da bi to moglo rezultirati krizom, sporim formiranjem vlasti, formiranjem loše vlasti, ali na nama je da pokušamo, SDA će pozvati sve da napravimo što širi front. Preduslov je prestanak uporne svađe, reforme na bazi evropskog puta i masovna izgradnja. BiH može postati najbrže rastuća ekonomija u regionu ili se može sunovratiti u svađe i razbijene koalicije ili da se pobjednička stranka pokuša gurnuti u opoziciju", naveo je Izetbegović.
Smatra da Dragan Čović, uprkos najavama i očekivanjima, neće izazvati krizu u zemlji, te da će, u najgorem slučaju, nastojati da zadrži procese do krajnjeg roka.
"Što se tiče Izbornog zakona, nisam uvjeren da će postići ono za šta je zainteresiran, što se tiče SDA o tome nema govora. Kada je riječ o Domu naroda, Centralna izborna komisija ima obavezu da podijeli mandate i ona će to uraditi", rekao je Izetbegović.
Vjeruje i da će novi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik biti odgovorniji jer zastoj nikome ne odgovara.
Što se tiče njegovogo političkog angažmana nakon odlaska iz Predsjedništva BiH, kazao je da će razmisliti o angažmanu o Domu naroda. Bakir Izetbegović Prijavi grešku