Izetbegović: Nisam znao da je delegacija BiH bila na otvaranju Ambasade SAD-a u Jerusalemu
Foto: EPA-EFE Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji učestvuje na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, izjavio je da nije bio upoznat da je neki bh. diplomata prisustvovao otvaranju ambasade SAD-a u Jerusalemu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji učestvuje na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, izjavio je da nije bio upoznat da je neki bh. diplomata prisustvovao otvaranju ambasade SAD-a u Jerusalemu. "Da vam pravo kažem, nisam imao tu informaciju i nisu to trebali da rade bez konsultacija sa Predsjedništvom", kazao je Izetbegović za Al Jazeeru i dodao kako će razgovarati o tom događaju.
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako ni on nema informacije o nazočnosti delegacije Bosne i Hercegovine u Jerusalemu.
"Mi, kao Ministarstvo, niti dajemo saglasnost niti vodimo evidenciju niti pažljivo pratimo baš sve događaje, ceremonijalne, protokolarne, koji se organizuju za diplomatske predstavnike u drugim zemljama, tako da ja zaista nemam detalje oko ovog samog događaja", istakao je on i dodao:
"Ministarstvo inostranih poslova ne može da ima bilo kakav drugačiji stav u odnosu na stav koji je zauzelo Predsjedništvo, a vi dobro znate šta je bila pozicija Predsjedništva."
Podsjetimo, izraelski list Haaretz je pisao da su od 86 pozvanih predstavnici 22 strane zemlje prisustvovali prijemu izraelskog Ministarstva vanjskih poslova u čast otvaranja Ambasade SAD-a u Jerusalemu, a prvobitno su učešće potvrdile 32 države.
Prema prvim informacijama BiH je predstavljala Jelena Rajaković, ambasadorica naše zemlje u Izraelu, ali za sada nema informacija da li je i po čijem nalogu Rajaković prisustvovala ceremoniji u Jerusalemu.
Prijemu u nedjelju prisustvovali su predstavnici Austrije, Mađarske, Rumunije i Češke, uprkos stavu Evropske unije protiv preseljenja američke ambasade, uz predstavnike Gvatemale, Paragvaja, Hondurasa, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Makedonije, Mjanmara, Angole, Kameruna, Demokratske Republike Konga, Republike Konga, Dominikanske Republike, Etiopije, Kenije, Nigerije, Ruande, Zambije i Tanzanije. Bakir Izetbegović Igor Crnadak ambasada SAD-a u Jerusalemu Prijavi grešku