Katastrofalne posljedice: Evo kako izgleda opožarena Dalmacija
Katastrofalne posljedice: Evo kako izgleda opožarena Dalmacija (Foto: 24sata.hr)

Nekoliko sati nakon jednog od najtežih požara koji su pogodili Dalmaciju, u naselju Žrnovnica, nekoliko kilometara od Splita vide se katastrofalne posljedice.

Stanovnici su evakuirani. Tek ih se nekoliko vratilo u kuće, koje su djelomično ili sasvim izgorjele.

– Kuća nam je dijelom izgorjela, ali ja plačem radi vrta i cvijeća. Da bar kiša padne. Ovo će se danima hladiti – rekla je stanovnica i dodala kako u naselju nema ni struje ni vode.

Njen suprug kaže kako im se vatrena stihija približila kući za desetak minuta. Pokupili su stvari, ali su se ubrzo i vratili kad su ga vatrogasci vatru stavili pod kontrolu.

Vatra je gutala nisko rastinje, šume, kuće, ali i 80-ak automobila i motora koji su u potpunosti izgorjeli.

Izgleda kao da je bomba pala u okolini Splita. Materijalne štete su ogromne. Stanovnicima Žrnovnice izgorjeli su maslinici i vinove loze, a procjenjuje se da je sveukupno uništeno 5.000 hektara šume.

Stanovnici Dalmacije ovakvu katastrofu ne pamte. Ljudi su sami gasili kuće od vatre iznad Splita. Buktinju su pokušali umiriti šmrkovima.

– To je bila borba do iznemoglosti – naglasila je stanovnica Korešnice.

Njoj je ovo drugi put da spašava vlastitu glavu od vatrene stihije.

– Da ima išta zeleno, i to bi izgorjelo – rekla je dok je gumenim crijevom još uvijek gasila užareno područje blizu svoje kuće.

Ona ju je sinoć gasila s nepoznatim ljudima. U toj katastrofi, kaže, nije ih stigla pitati za ime. Požar je ugašen, ali aktivirao se iznad Mosora, nenaseljenog područja. Tim dijelom prelijeću kanaderi. Vatrogasci na područjima oko Splita i dalje neumorno dežuraju, piše portal 24sata.hr.

Autor: Avaz.ba