KIA Telluride oduševio eksperte za dizajn




Veliki konceptni sportski terenac KIA Telluride dobio je prestižnu dizajnersku nagradu koju dodjeljuje američko društvo dizajnera IDSA.

Južnokorejski model osvojio je bronzanu medalju za dizajnersku izvrsnost IDEA 2017. (International Design Excellence Awards) u kategoriji prijevoznih sredstava i to za konceptno vozilo premijerno predstavljeno na salonu automobila u Detroitu u januaru 2016. godine.

Uvjerljiva vizija

KIA u posljednje vrijeme postaje sve prepoznatljivija po svom vrhunskom dizajnu, jer je 2014. godine osvojila nagrade IDEA za model Soul i koncept GT4 Stinger, a još 2012. za model Rio.

Peter Schreyer, predsjednik i šef dizajna u korporaciji Kia Motors, rekao je:

– Telluride je KIA-in odvažan stav koji nudi najnoviji dizajnerski pogled na luksuzne sportske terence. Predstavlja dizajnersku viziju koncepta, koji je vrlo uvjerljiv i temelj je za serijsku proizvodnju vozila. Ponosan sam na naše dizajnere i osvojenu nagradu, koju nam je dodijelila IDSA. To je velika čast za sve nas – rekao je predsjednik i šef dizajna u korporaciji KIA Motora Peter Šrajer (Schreyer).

Mišićav izgled

Koncept Telluride predstavlja viziju luksuznog velikog sportskog terenca, koji mišićavim izgledom odskače od konkurencije, a zbog dugog međuosovinskog razmaka (najduži od svih KIA-inih modela) omogućava maksimalnu udobnost na svih sedam sjedišta.

Luksuzni SUV odvažnog izgleda može se pohvaliti brojnim naprednim tehnologijama. Koncept se fokusira na prijatan osjećaj i udobnost putnika u drugom redu sjedišta, koja se mogu skoro u potpunosti oboriti nazad i nudi mnogo prostora za noge.

Senzori koji prate vitalne funkcije

Sjedišta u prvom i drugom redu u svom leđnom dijelu imaju ugrađene pametne senzore, koji prate vitalne funkcije putnika.

Podaci, koji se prikazuju na ekranima, smještenim na unutrašnjim oblogama vrata, sinhronizirani su sa sistemom LER (Light Emitted Rejuvenation). Radi se o sistemu pomlađivanja svjetlošću, koji koristeći velike plafonske LED panele i osvjetljavanjem kabine terapeutskim svjetlosnim uzorcima pomaže kod ublažavanja poremećaja biološkog ritma (desynchronosis), poznatijeg kao „bolest putovanja“ ili „jetlag“.

Autor: Avaz.ba