Koalicija “Pod lupom” od CIK-a BiH traži sankcije i ponovna brojanja glasova
Preskoči oglas Foto: H. M./Klix.ba Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" danas je poslala Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zahtjev za poništenje izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik na osnovu ozbiljnih pokazatelja da je izigrana volja birača u smislu preferencijalnih glasova dodavanih kandidatima iz ove izborne jedinice saopćeno je iz te koalicije. Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" danas je poslala Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zahtjev za poništenje izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik na osnovu ozbiljnih pokazatelja da je izigrana volja birača u smislu preferencijalnih glasova dodavanih kandidatima iz ove izborne jedinice saopćeno je iz te koalicije. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA U saopćenju se navodi da, temeljem zabilježenih nelogičnosti u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik, a koje se odnose na neuobičajeno visoke procente preferencijalnih glasova pojedinih kandidata koji su time osvojili mandat, Koalicija "Pod lupom" traži da CIK BiH poništi izbore u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik. Zahtjev je potkrepljen činjenicom da u Zvorniku od 88 biračkih mjesta, na 64 kandidati iz Zvornika imaju 100 posto glasova političke partije kojoj pripadaju, a kandidati koji nisu iz Zvornika imaju nula ili samo nekoliko glasova.
U ostalim sredinama sa većim biračkim tijelom, procenat koji osvoje lokalni kandidati obično rijetko prelazi 50 posto, navode iz Koalicije "Pod lupom". Dodaju da kao rezultat toga, zvornički kandidati imaju nevjerovatne procente preferencijalnih glasova.
Koalicija "Pod lupom" zahtijeva od CIK-a BiH da utvrdi sve činjenice u vezi s ovim zahtjevom, te da sankcioniše članove biračkih odbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a tamo gdje postoje elementi krivične odgovornosti da o tome obavijesti nadležno tužilaštvo, navodi se u saopćenju.
Koalicija "Pod lupom" ocjenjuje ove izbore kao djelimično regularne, jer "nije u potpunosti ispoštovana volja građana i birača".
"Imajući u vidu činjenicu velikog nezadovoljstva političkih subjekata i građana BiH cijelokupnim tokom izbora i nepovjerenjem koje je izraženo u percepciji javnosti prema izbornoj administraciji, očekuje se od CIK-a BiH da temeljito razmotri sve prigovore kao i zahtjeve za ponovno brojanje glasova, te poduzme zakonom predviđene mjere i izrekne adekvatne sankcije svima onima koji su kršili Izborni zakon BiH i provedbene akte Centralne izborne komisije BiH", saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom". CIK BiH Koalicija Pod lupom Izbori 2018 Prijavi grešku