Lajčak: BiH nema šansu za status kandidata 2018.
I dok je u ponedjeljak zvanični Brisel pozvao BiH na "hitno usvajanje zakona o akcizama i potpisivanje Ugovora o uspostavljanju transportne zajednice", a predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović najavio da će BiH do kraja godine završiti obaveze kada je riječ o MAP-u za NATO i kandidatskom statusu BiH u EU, poznavaoci bosanskohercegovačkih ”prilika i neprilika” sve stavljaju pod veliki znak pitanja.

Ministar vanjskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak za DW kaže da ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u sljedećoj godini.

"Posebno ne u ovakvim okonostima", dodaje Lajčak.

On se na marginama ministarskog Savjeta u Brisel osvrnuo na nedavno održani samit Zapadnog Balkana u Trstu gdje jedino BiH nije stavila potpis na ugovor o Transportnoj zajednici.

"Samit u Trstu je pokazao da BiH sama od sebe pravi taoca. Političari zbog svoje nesposobnosti da se dogovore u ime evropske budućnosti, što je jedino pitanje koje ima značajnu podršku svih u BiH, su izolovali svoju zemlju čak i od ostalih država u regionu", napominje Lajčak.

On ponavlja stav da su političarima u BiH partijski i lični interesi važniji od interesa i zemlje i građana. Istovremeno, Lajčak upozorava da se u EU ne ulazi uz pomoć Bonskih ovlasti ili sankcija.

"Vi treba da pokažete svakim korakom i legislativnim aktom da su evropske integracije vaš prioritet. Nažalost ,odgovornost međunarodne zajednice leži u tome što smo navikli političare u BiH da mi rješavamo vaše probleme. To tako ne funkcioniše sa evrointegracijama. Pogotovo kada nema entuzijazma (za proširenje u EU). Treba uložiti dvostruko više napora da bi se ušlo u EU", direkatan je slovački šef diplomatije u odgovoru za DW.

Autor: DW