Legenda o kralju Arturu: Riješena jedna od najvećih misterija?
Pronalaženje tačne lokacije zamka zaokuplja pažnju naučnika već više od 1.000 godina

Legenda o Camelotu tema je brojnih knjiga i filmova, a pronalaženje tačne lokacije zamka kralja Artura zaokuplja pažnju naučnika već više od 1.000 godina. Ipak, ova zagonetka možda je konačno dobila svoj odgovor.

Jedan penzionisani profesor Bangor univerziteta u Velikoj Britaniji nedavno je otkrio da smatra da je čuveno mjesto na kojem je kralj Artur planirao napad na Saksonce bio – Yorkshire.

Peter Field navodi da je za vrijeme predavanja o Rimskoj okupaciji Britanaca posmatrao mape, kada je primjetio naziv "Camulodunum" koji znači "Utvrđenje Boga Camula. Sasvim je moguće da riječ Camelot predstavlja skraćenicu ovog naziva.

– Sve kockice su se odjednom složile. Vjerujem da sam riješio zagonetku staru 1.400 godina. Pogledao sam lokaciju ostalih naselja i shvatio da se Camulodunum nalazi na putu ka Yorku, mjesto sa kojeg su Briti planirali da spriječe Anglosaksonsku invaziju u slučaju da do nje dođe – rekao je Field.

Postojeće ruševine rimskog utvrđenja između Chestera i Yorka, nalaze se na lokaciji koja bi savršeno odgovarala kralju Arturu i njegovom Okruglom stolu, smatra profesor.

On je zaključio da bi se Arturova vojska sastajala u Chesteru i jos nekom gradu na strateški dobroj poziciji za odbranu Yorka, a osnivanje tvrđave u blizini savršeno bi se poklapalo sa Arturovim planovima.

Autor: (Redakcija)