Medvjed za kojeg nema granica
Škodina SUV ofanziva je počela, a za prvi juriš na svjetsko tržište zaslužan je model Kodiaq, potpuno novi proizvod koji će u gami češkog proizvođača zamijeniti Yeti i kupcima ponuditi vrhunski automobil sposoban za gotovo sve uvjete vožnje.

Da je tako, predstavnici Škode, odnosno kompanije Porsche BH, generalni uvoznik automobila češkog proizvođača za BiH, željeli su pokazati odmah po početku prodaje modela u našoj zemlji, pa su predstavnicima medija organizirali vrlo zanimljivu cjelodnevnu testnu vožnju dugačku 222 kilometra, od krstarenja autoputem pa do offroada po planini Prenj, gdje je Kodiaq s pogonom na sva četiri točka pokazao svoje kvalitete.

Tri reda

Istina da je bila kiša, no češki medvjed (Kodiaq je ime medvjeda s Aljaske) našoj se javnosti predstavio u lijepom svjetlu, od uvodne vožnje ka Tarčinu, pa preko Konjica, Ruišta do Potoka pored Mostara. Zaključak je da je Kodiaq odličan SUV koji će, sigurno, pronaći klijentelu.

Krenimo od početka. Kodiaq je veliki model dugačak gotovo 4,7, s međuosovinskim razmakom od skoro 2,8 metara. Sasvim logično, ogroman prostor u unutrašnjosti omogućio je i smještanje trećeg reda sjedišta, no, ukoliko ga ne želite, na raspolaganju imate prtljažnik od velikih 720 litara, što je vrh klase.

kodiaq-mostar3

Osim toga, Kodiaq nudi i još neke rekordne brojke, a koje se tiču komfora. Tokom testne vožnje mogli smo se uvjeriti da bi ponuda prostora na zadnjim sjedištima zadovoljila svakoga, a komforu možemo dodati još i trozonski klima-uređaj.

Prikaz okolice

Unutrašnjosti dominira Škoda Connect infotainment sistem, sa 6,5 ili 8-inčnim ekranom na dodir. Na njemu, između ostalog, možete vidjeti prikaz kompletne okolice automobila, što će cijeniti oni koji prolaze ili parkiraju na uskim mjestima ili pak vozači koji će vući prikolicu (a oni imaju i pomoć pri upravljanju prikolicom).

kodiaq-mostar2

Predstavnici medija imali su na raspolaganju gamu od 11 automobila s nivoom opreme Style (LED svjetla, automatsko otvaranje prtljažnika, Area View sistem za parkiranje..), s manuelnim i automatskim DSG mjenjačima, kao i s pogonom na sva četiri točka. Ponuđeni motori bili su raspona snage od 150 do 190 KS.

4,7 metara je dugačak

720 litara je zapremna prtljažnika, do maksimalnih 2.065

190 konjskih snaga ima najjača, 2,0-litarska dizelska verzija

Motori i cijene

Od benzinskih motora, u ponudi su dobro poznati 1.4 TSI agregati sa snagom od 125 i 150 KS, te 2.0 TSI od 180 KS. Ljubiteljima dizelaša na raspolaganju su isključivo 2,0-litarski, i to verzije sa 150 i 190 KS.

Prva Škoda s garancijom na pet godina

S Kodiaqom dolazi još jedan novitet. Ovo je, naime, prva Škoda na našem tržištu koja dolazi s petogodišnjom garancijom ili na 150.000 prijeđenih kilometara, zavisno od toga šta nastupi prvo.

„Simply Clever“: Čak i paket za spavanje

Kodiaq priču o „Simply Clever“ rješenjima podiže na još viši nivo. To su sitne, ali bitne stvari koje će obradovati svakoga. Tako će kupci automobila dobiti električnu kuku za vuču prikolice, štitnike koji čuvaju vrata pri otvaranju, kišobran u prednjim vratima, virtuelnu pedalu za otvaranje prtljažnih vrata, pa čak i paket za spavanje! Sjajno.

Autor: Avaz.ba