Ministar Indije uručio nevjestama palice da tuku muževe
Foto: Screenshot

Gopal Bargava, indijski ministar, uručio je svježe vjenčanim Indijkama drvene palice, koje se koriste za pranje veša ,pozvavši ih da ih koriste kao oružje u slučaju da im se muževi okrenu alkoholu ili počnu da ih zlostavljaju.

Preko 700 nevjesta je tako od inidijskog ministra dobilo palice koje su dobile na masovnom vjenčanju koje je organizirala vlada središnje indijske države, Madja Pradesh. Na palicama su ispisane poruke poput "Za batinjanje pijanica" i "Policija ne mora da interveniše".

Bargava je savjetovao da najprije porazgovaraju s muževima, dodavši da bi trebalo da "puste palice da govore" ako muževi ne budu htjeli da ih slušaju. Ministar je medijma izjavio da ovim potezom želi skrenuti pažnju na nedaće s kojima se suočavaju ruralne žene, često izložene maltretiranju od strane muževa alkoholičara kao i nasilnika.

– Nije riječ o namjeri da se žene isprovociraju niti da se podstaknu na nasilje, već palice imaju svrhu upravo da spriječe nasilje – objasnio je, dodavši da se žene žale kako im muževi postaju nasilni kad se napiju, da im uzimaju ušteđevinu i troše je na piće.

Ministar je naručio oko 10.000 palica za raspodjelu nevjestama širom indijske države Madja Pradesh.

Inače, mnoge indijske države uvele su oštre mjere protiv alkoholozima proteklih godina, zabranjujući ili ograničavajući prodaju alkohola u pokušaju da smanje nasilje podstaknuto konzumiranjem alkoholnih pića.

Autor: (Redakcija)