Misteriozni nestanak novinara pogoršao već loše odnose Saudijske Arabije i Turske
Slučaj nestanka novinara Jamala Khashoggija koji je u utorak ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, a zatim mu se gubi svaki trag podigao je velike tenzije između ove Saudijske Arabije i Turske s obzirom da turski zvaničnici tvrde kako Khashoggi nije izašao iz zgrade, dok Saudijci govore suprotno. Slučaj nestanka novinara Jamala Khashoggija koji je u utorak ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, a zatim mu se gubi svaki trag podigao je velike tenzije između ove Saudijske Arabije i Turske s obzirom da turski zvaničnici tvrde kako Khashoggi nije izašao iz zgrade, dok Saudijci govore suprotno. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Za Khashoggija, inače poznatog kritičara saudijskih vlasti, u konzulatu Saudijske Arabije kažu da je izašao iz zgrade, a zatim misteriozno nestao. Saudijci i njegovi bliski prijatelji i saradnici strahuju da je otet.
On je u konzultat stigao u utorak kako bi podnio potrebnu dokumentaciju za razvod braka, a ispred objekta ga je satima čekala njegova zaručnica.
Slučaj je zadobio veliku pažnju javnosti posebno nakon što su vlasti u Turskoj počele tvrditi kako je Khashoggi još uvijek u zgradi konzulata. Lokalni mediji navode da se prema nadzornim snimkama, koje su u posjedu policije, ne vidi kako saudijski novinar napušta konzulat.
S druge strane, saudijski zvaničnici su saopćili kako ne znaju gdje se nalazi njihov državljanin te da je potrebno hitno rasvijetliti slučaj. U cijelu priču se uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a koje je izrazilo zabrinutost.
Khashoggi od prošle godine u egzilu živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje radi za Washington Post, a Saudijsku Arabiju je napustio nakon tekstove koje je pisao na račun prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana i vlade. Turska Saudijska Arabija Jamal Khashoggi Prijavi grešku