Mogherini: EU predana poboljšanju ravnopravnosti LGBTI osoba u EU i izvan nje
Foto: F. K./Klix.ba Evropska unija ponovno potvrđuje svoju posvećenost borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih obilježja, kao i daljnjem aktivnom promicanju i zaštiti ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba izjavila je uime EU visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, a u povodu 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Evropska unija ponovno potvrđuje svoju posvećenost borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih obilježja, kao i daljnjem aktivnom promicanju i zaštiti ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba izjavila je uime EU visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, a u povodu 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Mogherini upozorava da su LGBTI osobe unutar i izvan EU prečesto žrtve nasilja i zločina iz mržnje. Nad njima se još uvijek provodi diskriminacija te ih se zlostavlja na temelju njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih obilježja.
Također, napominje da je u mnogim zemljama odnos s partnerom istog spola još uvijek kazneno djelo. Osim toga, čak i u zemljama u kojima postoji pravna zaštita seksualne orijentacije, stigmatizacija zbog homofobije, transfobije i bifobije i dalje je snažna, što dovodi do socijalne isključenosti za šta društva plaćaju cijenu na privrednom i zdravstvenom planu.
Istakla je da je ova godina važna za ljudska prava jer se u njoj obilježava 70. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima te je navela njen prvi član u kojem piše da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.
"LGBTI osobe nisu izuzetak i stoga će se EU nastaviti boriti za jednaka prava za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju", kazala je visoka predstavnica.
Naglasila je da će EU, kombinacijom političkog dijaloga i dijaloga o ljudskim pravima te, između ostalog, aktivnostima za jačanje svijesti i financijskom pomoći, nastaviti rješavati pitanja diskriminacije i nasilja utemeljenih na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu te će pokazati svoju predanost poboljšanja ravnopravnosti LGBTI osoba u EU i izvan nje.
U izjavi je kazala i to da EU odaje priznanje svima koji rade na promicanju i zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba, kojima je poručila da nisu sami i da će EU uvijek biti uz njih. Federica Mogherini LGBTI Prijavi grešku