Plenković: Bit će novca za Hrvate u BiH, Srbija treba poštivati propise

12.09.2019 / 11:52 Regija – Predsjednik Vlade RH

Plenković: Bit će novca za Hrvate u BiH, Srbija treba poštivati propise Plenković: Bit će novca za Hrvate u BiH, Srbija treba poštivati propise Foto: Pixsell / Vijesti.ba Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na brojne aktualnosti, a između ostalog, komentirao je financijsku pomoć Hrvatske Hrvatima u BiH te nedavni incident na granici pri pokušaju ulaska 11 srbijanskih vojnika u Hrvatsku.

Plenković se osvrnuo na svoj boravak u Orašju u BiH prošlog tjedna, gdje je bio u pratnji ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića – Radmana i državnog tajnika za Hrvate izvan domovine Zvonka Milasa, gdje su u tamošnjem franjevačkom samostanu podijeljeni ugovori potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini za 89 projekata vrijednih preko 25 milijuna kuna (3,4 milijuna eura).
Plenković je poručio svima u Hrvatskoj koji se pitaju o svrsi i razlogu financiranja Hrvata u susjednoj BiH kako “ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH, kao što ih ima za zdravstvene i prosvjetne djelatnike”.
“Mora biti novca za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog programa. Biramo da pomognemo našim sunarodnjacima u zemlji koja je nama susjedna, koja nam je važna, prijateljska, kojoj želimo dobro, koju tretiramo s respektom i želimo da njihov položaj, identitet, kultura i obrazovanje budu bolji. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti”, poručio je Plenković.
Dodao je kako je posebno potpomognut rad Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” u Bihaću te se posebno zahvalio banjolučkom biskupu Franji Komarici istaknuvši njegovu važnu ulogu za opstanak Hrvata na teritoriju RS-a u BiH.
“U tu školu ide 80 posto Bošnjaka”, zaključio je Plenković.
Vulinovih 11 ne može ući u Hrvatsku
“U subotu smo bili suočeni s događajem kakvoga se ne sjećam, da nam jedna susjedna zemlja želi inscenirati provokaciju na događaju koji ne bi smio to biti. U subotu je u Jasenovac trebalo doći, izraziti pijetet i respekt žrtvama na način kako to treba biti i kako to ozbiljne zemlje u kojima postoji kulturna praksa komunikacije to inače rade”, rekao je Plenković.
Hrvatski premijer smatra kako su dužnosnici iz Srbije trebali najaviti dolazak 11 vojnika u Jasenovac na komemoraciju diplomatskom notom ili telefonom u Ministarstvo vanjskih poslova, ili da je vojni izaslanik Srbije u Hrvatskoj taj događaj trebao najaviti hrvatskom Ministarstvu obrane, pa bi onda Hrvatska poslala 11 svojih vojnika u Jasenovac.
Poručio je kako Vlada Hrvatske nikada ne bi pokušala poslati svoje vojnike u susjednu zemlju bez ranije najave vlastima, dodavši kako su to uzusi i praksa.
“Pavle Vujisić je u filmu ‘Ko to tamo peva’ rekao: ‘Propisi su propisi’ i njih treba poštovati”, poručio je Plenković.
“I zato smo mi rekli da Vulinovih 11 ne može ući u Hrvatsku ako nisu bili najavljeni po propisu. To znači da ne dopuštamo provokacije i da nas jedna provokacije ne dovede do nekog incidenta. Tu odluku bi opet donijeli sutra i opet ćemo je donijeti ako se ponovi neka slična situacija prema bilo kojoj zemlji sa sličnim, neobjašnjivim, po men,i potezom”, poručio je Plenković.
(Vijesti.ba / AA)