Postignuta saglasnost o pitanjima temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka

12.09.2019 / 10:51 BiH – VKBI o sastanku sa Džaferovićem

Postignuta saglasnost o pitanjima temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka Postignuta saglasnost o pitanjima temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka Foto: Fena / Vijesti.ba Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović postigli su visok stepen saglasnosti o bitnim pitanjima temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka – saopćeno je iz VKBI.

Džaferović je, sa članovima svog kabineta, primio delegaciju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, na čelu sa predsjednikom Vijeća Nedžadom Mulabegovićem.
Džaferović informirao je delegaciju VKBI o aktuelnoj političkoj situaciji, s posebnim akcentom na proces formiranja vlasti u BiH i konteksta euroatlanskih integracija i vladavine prava, koje su strateški interes naše domovine i svih građana, a koje u suštinskim strateškim opredjeljenjima trasiraju dugoročnu poziciju i položaj BiH u ovom stoljeću – navodi se u saopćenju.
Predsjednik Vijeća Nedžad Mulabegović iskazao je punu podršku odlukama koje imaju za cilj prijem Bosne i Hercegovine u EU i NATO, što su i opredjeljenja koja su iskazana stavovima Skupštine VKBI.
Informirao je Džaferovića o bitnim aktivnostima i projektima Vijeća, s posebnim akcentom na izradu enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića, Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća koje je uspostavljeno od strane VKBI, Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Koordinaciji županijskih vijeća u R Hrvatskoj i prijemu Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije koje će biti obavljeno na sjednici Ureda koja je planirana u Skoplju koncem septembra.
Mulabegović je informirao je Džaferovića o aktivnostima koje VKBI, BZK Preporod, MDD Merhamet i Bošnjački Institut poduzimaju sa podpredsjednikom RS Ramizom Salkićem, a koje se odnose na razmatranje statusa i položaja Bošnjaka u tom entitetu.
Mulabegović je apostrofirao potrebu za sinergijskim djelovanjem funkcionera na svim nivoima vlasti u BiH iz reda Bošnjačkog naroda, sa VKBI-om i BZK Preporod, posebno u vezi kapitalnih projekata kao što su izrada enciklopedijskog Rječnika Bosanskog jezika i Edicije bošnjačke književnosti u 100 knjiga, koji definiraju i zaokružuju temeljne elemente nacionalnog identiteta Bošnjaka u matičnoj državi Bosni i Hercegovini.
Istaknuo je da ova pitanja trebaju biti tačke okupljanja svih bosanskih i bošnjačkih političkih i društvenih snaga, te da rješavanje institucionalnog pitanja temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka niti u jednom segmentu ne mogu i ne smiju biti konfrontirani sa onim što jeste društvena raznolikost i uloga države BiH i njenih institucija.
Delegacija Vijeća nastavit će sa susretima sa svim značajnim političkim strankama bošnjačke i bosanske provenijencije, kako bi definirali najmanji zajednički sadržilac o bitnim pitanjima za budućnost BiH, kao i pozicije i statusnih pitanja Bošnjaka u BiH ali i u domovinskim zemljama.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović istaknuo je podršku platformi i projektima koje je delegacija VKBI prezentirala i napomenuo da u ličnom kapacitetu člana Predsjedništva BiH i njegov Kabinet, stoje na raspolaganju u cilju podrške i realizacije prezentiranih projekata i aktivnosti – saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću VKBI.
(Vijesti.ba / FENA)