Sindikat državnih službenika razmatrao kolektivni ugovor

12.09.2019 / 16:06 BiH – Sastanak u Sarajevu

Sindikat državnih službenika razmatrao kolektivni ugovor Sindikat državnih službenika razmatrao kolektivni ugovor Foto: /Samostalni sindikat

Temeljem potpisanog Sporazuma o saradnji među reprezentativnim sindikatima na nivou institucija Bosne i Hercegovine, jučer je održan sastanak predsjednika i članova upravnih odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika…

….u institucijama BiH, Sindikata uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Glavna tema sastanka je bila „kolektivni ugovor“, odnosno ne postojanje kolektivnog ugovora za uposlenike državnih institucija, a raspravljalo se i o drugim bitnim pitanjima i problemima uposlenih u institucijama BiH.

Predstavnici sva tri reprezentativna sindikata usaglasili su zajedničke aktivnosti u narednom periodu, a koje se tiču poboljšanja statusa svih kategorija zaposlenih u institucijama BiH.

Prioritet će biti kolektivni ugovor, učešće predstavnika sindikata u Komisiji za izradu Metodologije plata i naknada, zahtjev pa povećanje osnovice i regresa za 2020. godinu kao i rješavanje drugih statusnih pitanja za zaposlene u institucijama BiH – saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.
(Vijesti.ba / FENA)