Vođa Al-Kaide pozvao na napade na zapadne, izraelske i ruske vojne mete

12.09.2019 / 11:35 Svijet – Krije se

Vođa Al-Kaide pozvao na napade na zapadne, izraelske i ruske vojne mete Vođa Al-Kaide pozvao na napade na zapadne, izraelske i ruske vojne mete Ajman al-Zavahiri / Vijesti.ba Vođa Al-Kaide, Ajman al-Zavahiri pozvao je muslimane širom svijeta da vrše napade na američke, evropske, izraelske i ruske vojne mete u govoru na 18. godišnjicu napada 11. septembra u SAD-u.

Zavahiri je svojedobno bio hirurg u Egiptu, a na čelo Al-Kaide je došao nakon što su američki specijalci ubili Osamu bin Ladena u Abotabadu u Pakistanu 2011. godine.
Vjeruje se da se on krije negdje u pograničnoj regiji između Pakistana i Afganistana, podsjeća The Washington Post.
"Ako želite da džihad isključivo bude fokusiran na vojne mete, američka vojska je prisutna u cijelom svijetu, od istoka do zapada. Vaše zemlje su preplavljene američkim vojnim bazama i u njima se nalaze kafiri koji šire zlo", rekao je on u 33-minutom video koji je napravila producentska kuća as-Sahab Media Foundation, koja je u vlasništvu organizacije.
Obavještajna grupa SITE, koja prati internetske aktivnosti bjelačkih supremacista i terorističkih organizacija, saopćila je da je u jednom videu Zavahiri rekao da su napadi 11. septembra na američkom tlu neprihvatljivi, jer su stradali nedužni civili.
Također je kritikovao militante čija se gledišta promjene kada završe u zatvoru.
"Isto kao što oni planiraju i udružuju snage protiv nas svugdje po svijetu tako i mi moramo njih proganjati, ali ćemo mi birati vrijeme i mjesto. Budite kreativni i inovativni u svojim metodama", kazao je on.
U posljednjih nekoliko godina Al-Kaida se bavila potkopavanjem konkurencije svojih glavnih protivnika, IDIL-a.
IDIL je dobio na moći kada je zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije 2014. godine, proglasivši kalifat i uspostavljajući baze u više zemalja Bliskog istoka i na sjeveru Afrike.
Izvještaj UN-a navodi da "neposredna globalna prijetnja koju predstavlja al-Kaida nije jasna", ali upozorava da bi se neki potencijalni pripadnici IDIL-a mogli okrenuti starijoj organizaciji.
(Vijesti.ba / FENA)