Nakon afere s poljskim mesom slovenski proizvođači žale se na cijene uvoza
Slovenija godišnje uvozi stotinjak hiljada tona mesa, od čega i 15-ak hiljada tona goveđeg, iako sama proizvede 10 posto govedine više od vlastitih potreba, pa domaći govedari aferu s uvozom sporne govedine iz Poljske koriste kao argument za tvrdnju da politiku na tom području treba mijenjati.

Slovenski standardi kvalitete, kontrole i sigurnosti mesa su odlični pa je žalosno da se uvozno meso putem sistema javnih narudžbi nađe u školama, obdaništima, bolnicama, kasarnama i penzionerskim domovima, gdje je niska cijena glavni kriterij, kazao je predsjednik upravnog odbora Privredne interesne udruge slovenske mesne industrije Izidor Krivec, komentirajući podatak da su u Sloveniji nađene manje količine mesa iz klaonice u Poljskoj, koja se našla u središtu skandala zbog prodaje mesa bolesnih krava, u obliku mljevenog mesa za kebab.

– Uvozno meso za kebab meso već se našlo u više takvih afera, a u Sloveniji se pojede tri puta više kebaba nego naših čuvenih kranjskih kobasica – kazao je Krivec za Slovensku novinsku agenciju STA.

Slovensko meso je, po ocjeni domaćih govedara i stručnjaka iz mesne industrije, kvalitetnije i sigurnije od uvoznog pa ga kao takvog na slovenskom tržištu reklamiraju i promoviraju i strani trgovački lanci, nastojeći se prilagoditi domaćem potrošaču, ali velike količine uvoznog mesa i druge hrane ulaze u sisteme narudžbi jer im domaći proizvođači niskom cijenom ne mogu konkurirati.

– Slovenski proizvođači premalo zarade s obzirom na kvalitet. U Austriji je goveđe meso 40 posto skuplje nego kod nas, dok se neke države koje imaju mnogo mesa žele riješiti viškova pa mu smanjuju cijenu i tako ga izvoze po niskim cijenama – kazao je Krivec.

Prema statističkim podacima, Slovenija proizvodi 10 posto goveđeg mesa više nego što je domaća potrošnja, ali se mnogo mesa uvozi, a posebno svinjetina, jer proizvodnja tog mesa ne zadovoljava niti polovicu domaće potrošnje, prenosi Hina.

Prema podacima iz 2017. godine, najviše uvoznog mesa u Sloveniji je bilo iz Austrije (23,9 posto), Hrvatske (14,9 ), Italije (13,9 posto), Njemačke (11,9), Mađarske (8,4) i Poljske (7,4 posto).

Vezane vijesti

ISHRANA Meso bebi dajite od osmog mjeseca RUSIJA Staro meso, fekalije na rukama: U ovom gradu nemojte jesti kebab ni za živu glavu SAVJETI Meso bebi nikada ne dajite bez povrća

Izdvojeno

SRAMOTNO Solak: Ne možemo pomoći ugroženim općinama jer nije usvojen budžet! STATISTIKA Muštuluk: Nismo posljednji! 20 PITANJA ZA Politika sadake od ljudi stvara ovisnike o stranačkoj milosti