Nakon drastičnog pada cijene Ethereuma iskorištene grafičke karte preplavile tržište
Zbog rasta cijena kriptovaluta proteklih mjeseci smo imali pravu nestašicu grafičkih kartica, što je bilo i razlog rasta cijena AMD i određenih Nvidia GPU-ova. Međutim, sada ove grafičke karte počinju da zagušuju tržište jer sve više rudara Ethereuma prodaje svoje karte i odustaje od rudarenja.

Cijena Ethereuma je tokom sedmice pala ispod 200 dolara, što je kriptovalutu načinilo 20% težom za rudarenje i značajno manje profitabilnom. Sada je cijena Ethereuma ispod 150 dolara.

Na sajtovima kao što su eBay i Gumtree, tokom prethodnih dana se moglo vidjeti dosta novih GPU-ova koji su izlistani na prodaju, a tokom vikenda se pojavio veliki broj iskorištenih AMD RX grafičkih karti. U narednim danima se na ovim sajtovima očekuje još sličnog hardvera, jer neki korisnici odustaju od rudarenja kriptovaluta.

Ovakav razvoj situacije će uvjetovati manju potražnju za grafičkim kartama od strane rudara, a tržište će biti preplavljeno iskorištenim GPU-ovima. Ovo će pogodovati ceijnama grafičkih karti, koje će se stabilizirati u bliskoj budućnosti.

Ipak, očekuje se da će se ovakva situacija ponavljati iznova i iznova u narednom periodu, jer Bitcoin i Ethereum postavljaju temelje prilično iritantnog trenda na gejming tržištu, a u nekoj bližoj budućnosti se ne očekuje izumiranje GPU-baziranog rudarenja kriptovaluta.

Autor: A. Z.