NASA planira uhvatiti asteroid
Foto: Screenshot

Nebesko tijelo "16 Psyche", najmisteriozniji je objekt u Sunčevom sistemu, koji bi u ekonomskom smislu mogao potpuno uništiti dosadašnji život na Zemlji.

Ako bi taj asteroid ljudi uspjeli prizemljiti, samo gvožđe u njemu vrijedilo bi deset triliona dolara (prema dugačkoj skali koju koristi kontinentalna Evropa je trilion jednak 1018, a prema kratkoj skali koju koriste na engleskom govornom području radi se o kvintilionu), što bi bilo dovoljno da se uruše sve cijene i potpuno uništi svjetska ekonomija.

Američka svemirska agencija NASA će prema ovom asteroidu 2022. godine lansirati satelit, koji će stići na cilj 2026. godine.

Asteroid "16 Psyche" nalazi se u velikom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Riječ je o nebeskom tijelu prečnika 200 kilometara, sastavljenom od komada metala, najviše gvožđa, zatim nikla i brojnih rijetkih metala, uključujući zlato, platinu i bakar. To je jedini takav asteroid u Sunčevom sistemu, navode naučni portali.

Naučni cilj misije poslane na "16 Psyche" je razumijevanje formiranja planeta. Naučnici će pokušati odrediti da li je ovo nebesko tijelo jezgro rane planete, koliko je staro i kakva mu je površina.

Lindy Elkins-Tanton, s državnog univerziteta u Arizoni, je glavni istražitelj ovog asteroida. Ona je ranije ove godine rekla da bi ovaj asteroid prečnika od gotovo 200 kilometra zaista bio vrijednosti navedene astronomske sume kada bismo nekako uspjeli da ga dovučemo na Zemlju.

– Čak i ako bismo ga uspjeli "zgrabiti" i donijeti ovdje, šta bismo radili s njim? Da li bi vi sjedili na njemu, krili ga i kontrolirali globalni izvor kao što neke korporacije kontroliraju dijamante i tako štititi svoje tržište? Šta ako odlučite da ga donesete i riješite izvor metala za čovječanstvo jednom za svagda? Ovo su, zaista, lude spekulacije – rekla je ona.

Autor: Avaz.ba