Naučnici žele da pokušaju presaditi ljudsku glavu
Naučnici žele da pokušaju presaditi ljudsku glavu

Foto: Ilustracija / Serđo Kanavero | Naučnici žele da pokušaju presaditi ljudsku glavu

Srna

Italijanski naučnik Serđo Kanavero i njegov kineski kolega Ren Sjaoping razvijaju tehniku za presađivanje ljudske glave i tvrde da su to već uspješno isprobali na psu, ali dio naučne javnosti smatra da su njihovi postupci opasni i neetični.

Kanavero i Ren namjeravaju da izazovu električni udar u tijelo preko vijaka ugrađenih u vrat pacijenta. Oni tvrde da će ta tehnika pomoći pacijentima sa povredama kičmene moždine i paralizom.

Ova dva hirurga izvela su probne zahvate na ljudskim leševima – tokom osamnaestočasovne procedure pokazali su da je moguće uspješno spojiti kičmu, nerve i krvne sudove odrezane glave.

Ali, mnogi članovi naučne zajednice tvrde da eksperiment nema praktično nikakvog naučnog ili medicinskog značaja i ukazuju na "neetičnost projekta".

Sa Univerziteta Oksford prigovaraju da je pokušaj presađivanja ljudske glave "kriminalan".

Međutim, kineski naučnik Ren ističe da je važno spasavati ljude sa "aktivnim mozgovima čija su tijela umrla". To uključuje lica koja pate od neuromuskulatornih degenerativnih bolesti, višestrukog propadanja organa i finalnog stadijuma karcinoma.

Ren je hirurg koji se obrazovao u SAD, a radi na Medicinskom univerzitetu u Harbinu.

Njegov kolega Kanavero je direktor Napredne grupe za neuromodulaciju iz Torina. On tvrdi da su, nakon probnih zahvata na leševima, hirurški zahvati na živim ljudima – "neminovni".

Tokom operacije, glava odstranjena sa tijela održava se na ekstremno niskoj temperaturi dok dvije pumpe obezbjeđuju nesmetani dolazak krvi i kiseonika.

Kinesko-italijanski dvojac je tvrdio prošle godine da je njihov tim uspješno sproveo eksperiment transplantacije glave na psu.

Ren tvrdi da je kičmena moždina psa bila potpuno presječena tokom eksperimenta, te da su je uspješno spojili sa onom iz druge pseće glave pomoću polietilen glikola.

Pas je, navodno, bio u stanju da hoda već dvije sedmice nakon operacije, a trčao je nakon dva mjeseca.

Godinu dana kasnije, eksperiment je i dalje djelovao "veoma dobro", iako je Ren priznao da su pri hodu i kretnjama psa uočeni trzaji.

Mnogi naučnici, međutim, nisu saglasni sa takvim postupcima.

Mark Hardi, stručnjak za imunosupresiju i vodeći hirurg za transplantacije na Univerzitetu Kolumbija, ističe da se Renova tehnika ne može primijeniti na ljudima.

On upozorava da je polietilen glikol otrovan za ljude, te da "postoje i drugi načini" potencijalnog spajanja kičmene moždine.

Hardi smatra da će presađivanje glave, možda, biti moguće za deset do 12 godina, navode naučni portali.

Glava Transplantacija Presađivanje

  • Share

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.