Nefunkcionalno pravosuđe: Tužilaštvo BiH ne privodi ni zbog prijetnji genocidom
Foto: N. G./Klix.ba Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jučer je još jednom pokazalo svu nefunkcionalnost državnog pravosudnog organa. Prijetnje novim genocidom nad Bošnjacima koje je izrekao visoki funkcioner SNSD-a Rajko Vasić nisu bili dovoljan razlog vršiteljici dužnosti glavnog državnog tužioca Gordani Tadić da još jučer naredi privođenje Vasića. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jučer je još jednom pokazalo svu nefunkcionalnost državnog pravosudnog organa. Prijetnje novim genocidom nad Bošnjacima koje je izrekao visoki funkcioner SNSD-a Rajko Vasić nisu bili dovoljan razlog vršiteljici dužnosti glavnog državnog tužioca Gordani Tadić da još jučer naredi privođenje Vasića. Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnji generalni sekretar ove stranke, objavio je na Twitteru i to dan prije obilježavanja genocida u Srebrenici skandaloznu poruku u kojoj je zaprijetio novim genocidom.
"Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku", napisao je Vasić da bi ubrzo nakon toga objavio niz poruka mržnje kojim negira genocid u Srebrenici. Tako je, između ostalog, napisao "genocid je haško-sarajevska laž u kojoj uvijek stradaju bosanski muslimani".
O svemu se jučer oglasilo Tužilaštvo BiH koje ja navelo kako "kako će izvršiti provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na mreži Twitter od 10. jula 2018. godine".
U zemljama s normalnim pravosudnim sistemom, a posebno u zemljama s krvavom historijom kakva je bosanskohercegovačka, ovakve prijetnje funkcionera automatski bi rezultirale bar privođenjem na saslušanje. Međutim, od konkretne akcija Tužilaštva BiH nema ništa.
Ovim povodom razgovarali smo sa zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i bivšim ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem koji nam je rekao da je Tužilaštvo BiH još jučer trebalo privesti Vasića.
"Tužilaštvo BiH treba osobu koja pozove na još jedan genocid lišiti slobode u roku od sat vremena od kad zaprime prijavu. Jedino je to odgovor i preventiva genocida nad bilo kim", rekao je Ahmetović.
Ahmetović je kazao da je komentar Vasića bolestan, necivilizacijski i bezobrazan te da ne postoje riječi kojim bi se opisao gnusan čin SNSD-ovog funkcionera. On se boji da je Tužilaštvo BiH uokvireno u aktuelnu političku situaciju u BiH.
"Tužilaštvo BiH povlači tužilačke poteze naspram političke situacije u BiH. To je ono što se može vidjeti i iz ovog slučaju, a iz nekih ranijih slučajeva", smatra Ahmetović.
Istakao je kako će kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH tražiti od vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić odgovore na pitanje šta je uradila u vezi s ovim prijetnjama.
"Izjava Vasića je za hitnu reakciju Tužilaštva BiH i za dobar neuropsihijatrijski pregled", zaključio je Ahmetović.
Bivši načelnik Srebrenice i član Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković koji je rekao da je u ranijem periodu Tužilaštvo BiH odlično radilo svoj posao kako se ne bi desilo ništa 11. jula što bi moglo narušiti sigurnosni element.
"Sjećam se da je Tužilaštvo BiH reagovalo kada su se u Srebrenici dešavale najmanje provokacije poput minimiziranja i vrijeđanja. Ljudi bi bili privođeni već 11. jula. Tužilaštvo BiH, ako funkcioniše, u najmanju ruku trebalo je biti na vratima Rajka Vasića", rekao je Duraković.
Istakao je da je Vasić izrekao jednu od najbrutalnijih prijetnji nakon agresije na BiH te da neadekvatnu reakciju smatra porazom Tužilaštva BiH. On je kritikovao i "zabirnjavajuće izjave" predstavnika međunarodne zajednica koji bi prema njegovim riječima trebali reagovati, a ne izražavati zabrinutost.
On je kazao da ne može odgovoriti da li je pristup Tužilaštva BiH obilježavanju genocida u Srebrenici izmijenio dolazak Gordane Tadić na čelo državnog pravosudnog organa ili je pak riječ o političkom ambijentu.
Mediji su u ranijem periodu povezivali vršiteljicu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić zbog navodne bliskosti s funkcionerima SNSD-a i HDZ-a BiH.
Ova priča posebno je bila aktuelna nakon što je Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog održavanja neustavnog referenduma o takozvanom Danu RS-a. Rajko Vasić Gordana Tadić Prijavi grešku