“Nisu iskusili osmanski udarac”
"Nisu iskusili osmanski udarac"

Odluka SAD-a da nastavi finansirati snage kurdske milicije YPG u Siriji uticaće na turske odluke, poručio je predsjednik Tayyip Erdogan uoči posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona.

  • Vijesti
  • Svijet

Američki zvaničnici rekli su da Tillerson očekuje problematične razgovore tokom posjete Turskoj u četvrtak i petak s obzirom na to da se interesi dvije NATO saveznice u Siriji snažno razlikuju.
Turska je razljućena američkom podrškom vojnoj formaciji YPG koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i produžetkom Radničke stranke Kurdistana (PKK). Washington podržava YPG u borbi protiv Islamske države u Siriji.
"Odluka našeg saveznika da pruži finansijsku podršku YPG… sigurno će uticati na naše odluke", rekao je Erdogan u govoru članovima vladajuće stranke AK u parlamentu.
Turska je prošlog mjeseca pokrenula akciju u Siriji kako bi uklonila YPG sa svoje južne granice. Zaprijetila je da će nastaviti operaciju prema sirijskom gradu Manbidžu kojeg kontrolišu snage YPG-a i upozorila je američke snage da je ne ometaju.
Washington je objavio kako nema namjeru povući se iz Manbidža.
"Jasno je da oni koji kažu da će agresivno odgovoriti ako nas napadnete nisu nikad iskusili otomanski udarac", kazao je Erdogan.
(Hina/SB)