Njegovi brojevi su nevjerovatni!
Njegovi brojevi su nevjerovatni!

Dončić ruki Zapada u oktobru/novembru! Slovenački košarkaš Luka Dončić proglašen je za najboljeg rukija na Zapadu NBA u oktobru i novembru.

  • Sport
  • Košarka

Dončić je oduševio u prvih deset nastupa u NBA jer je predvodio Dalas Meverikse do 8-2 u prethodna dva meseca što je najbolji start sezone za Teksašane od 2013.
Slovenac u prvih 20 utakmica u dresu Dalasa prosečno beleži 18,5 poena uz 6,5 skokova, 4,3 asistencija i 1,1 ukradenih lopti dok igra 33 minuta po meču.
Šutira 44,3 odsto iz igre i 38,2% za tri poena, a među svim "početnicima" u ligi je prvi strelac, drugi asistent, četvrti skakač i peti trojkap, ali i dobija najveću minutažu.
Dončić je na deset utakmica imao najmanje 20 poena, a predvodio je Mevse na osam mečeva. U drugom meču u ligi protiv Minesote je sa 26 poena postao najmlađi igrač u istoriji Dalasa koji je postigao više od 20 poena na utakmici.
U sedmom NBA nastupu je zabeležio rekord karijere sa 31 poenom uz osam skokova u pobedi nad San Antonijom i istovremeno postao najmlađi igrač u istoriji franšize koji je postigao više od 30 poena na utakmici (19 godina, 243 dana).
U prvih deset NBA mečeva je postigao 198 poena uz 66 skokova i 44 asistencije pridruživši se legendarnom Oskaru Robertsonu kao jedini igrač koji je imao takav učinak u tom periodu, računajući i igrače pre zvaničnog osnivanja NBA lige.
Osim toga, Dončić je sa 292 poena u prvih 15 NBA utakmica najefikasniji tinejdžer u istoriji lige, nadmašivši prethodni rekord Kevina Durenta iz 2007. za dva poena.
Dončića je kao trećeg pika na ovogodišnjem draftu izabrala Atlanta, ali ga je trejdovala u Dalas za pravo na petog pika Trea Janga i zaštićenog pika prve runde 2019. godine.
Jang je osvojio nagradu za najboljeg rukija Istoka u oktobru i novembru.

Izvor: B92