Njemačka kompanija Audi predstavila svoju novu luksuznu limuzinu
Njemačka kompanija Audi je u Barceloni u Španiji danas predstavila svoju novu luksuznu limuzinu, a to je Audi A8.

Radi se o četvrtoj generaciji modela A8, koja je predstavljena prije planirane javne premijere na nadolazećem Sajmu automobila u Frankfurtu.
Novi luksuzni sedan će na tržištu biti konkurencija rivalima kao što su BMW-a Serija 7 i Mercedesova S-Klasa. Usvojio je novu MLB platformu, a tu je i 48V električni sistem koji predstavlja bazu za novi hibridni pogon. Novi model posjeduje i napredni ovjes koji "skenira" cestu, a unutrašnjost je također nova i opremljena touch screen kontrolama. Novi A8 je prvi serijski cestovni automobil koji je prema tvrdnjama kompanije razvijen za "visokoautomatizovanu vožnju".
screenshot-21

Kupci novog Audijevog modela će imati veliki izbor kada je riječ o dodatnoj opremi. Među 41 funkcijom za pomoć vozaču je i takozvani traffic jam pilot sistem, koji pomaže pri kretanju u gužvi, odnosno preuzima kontrolu nad vozilom pri kretanju brzinom do 50 km/h na autoputevima gdje fizička barijera razdvaja dva smjera.
Ovaj sistem se oslanja na kamere, radare i ultrazvučne senzore i laserski skener. a kontroliše kretanje, ubrzavanje, kočenje i upravljanje. Vozaču su na raspolaganju i sistemi parkiranja i ulaska u garažu, a te funkcije je moguće obaviti na daljinu.
Četvrta generacija modela A8 nalikuje na koncept Audi Prologue, ali posjeduje i dizajnerske detalje prethodnih modela.
Naprijed je redizajnirana prednja maska sa više hroma, tu su LED svjetla s prepoznatljivim oblikom dnevnih svjetala, a opciono je moguće dobiti i matrix ili laserska svjetla. Zaobljena linija krova je i dalje prisutna.
Linija stražnjeg dijela pada pod većim uglom u odnosu na odlazeću generaciju, a tu je i suptilni spojler. OLED stražnja svjetla podsjećaju na ona koje ima koncept Prologue, a povezana su reflektorom integrisanim u poklopac prtljažnika.

screenshot-19

Novi Audi A8 će se proizvoditi u postrojenju u Neckarsulmu u Njemačkoj s dva međuosovinska rastojanja. Oba su duža za 6 mm u odnosu na prethodna, a iznose 2.998 i 3.128 mm. Dužina iznosi 5.172, širina 1.945, a visina 1.473 mm, pa je novi A8 u odnosu na prethodnika dužu 37, uži 4 i viši 13 mm. Model A8L za 2018. godinu ima međuosovinsko rastojanje od 5.302 mm. Povećanje visine za 4 mm je rezultiralo ukupnom visinom od 1.488 mm.
U proizvodnji nove "osmice" je korišteno više materijala u odnosu na prethodnu. Aluminij čini oko 58 posto strukture, a korišteni su još čelik, magnezij i karbonska vlakna.
U unutrašnjosti je redizajnirani multifunnkcionalni upravljač te touch screen kontrole viđene u konceptu Prologue. Putnici na stražnjim sjedištima sada imaju 28 mm više prostora za koljena te 14 mm više prostora za glavu. Prednja sjedišta su lakša za 4 kg u odnosu na ona u odlazećem modelu. Instrument tabla je digitalna te je line dva ekrana. Jedan je integrisan u sredini (10,1-inč), dok je drugi u prednjem dijelu centralne konzole (8,6-inča).
Audi je ugradio MIB infotanment sistem s brzim nVidia procesorom, koji pruža brojne mogućnosti među kojima je i head up display. Za odličan zvuk se brine poboljšani Bang Olufsen sistem.
Audi će novu "osmicu" ponuditi s dva V6 motora s turbopunjačima. Jedan od njih je 3,0-litarski TFSI benzinski motor koji razvija 335 KS, dok je drugi 3,0-litarski TDI dizelaš koji isporučuje 264 KS. Oba motora će biti uparena sa osmostepenim automatskim mjenjačem i quattro pogonom na sva četiri točka.
Naredne godine će u ponudu biti uvršteni 4,0-litarski V8 motor s turbopunjačem, koji u dizelskoj varijanti razvija 429 KS.
Najsnažniji će biti model sa 6,0-litarskim W12 benzinskim motorom sa 585 KS.
Spekuliše se da će S8 koristiti snažniju verziju 4,0-litarskog turbobenzinca, koji će razvijati oko 542 KS. Isti motor koristi Porsche za najnoviju Panameru Turbo.
Audi planira i e-tron verziju, koju će pokretati kombinacija 3,0-litarskog V6 turbobenzinca i električnog motora, a ukupna snaga će iznositi 443 KS.

Autor: (A.Z.)