Njemački ekstremni desničari napali novinarku
  1. Globus
  2. Svijet

Foto: Printscreen Njemačka: Napadnuta novinarka berlinskog dnevnika "Taz"

EVROPA U jeku izbjegličke krize pokret se radikalizirao

Njemački ekstremni desničari napali novinarku

Policija u međuvremenu pokrenula istragu protiv ometanja posjeda i nanošenja tjelesnih povreda

Autor: Index.hr prije 10 minuta A A A

Pripadnici ekstremno desnog Identitetskog pokreta izveli su akcije na zgradama mnogih lijevih i liberalno orijentiranih medija te političkih stranaka u Njemačkoj, a napadnuta je i novinarka berlinskog dnevnika "Taz".

– Akcija Identitetskog pokreta širom zemlje uperena je protiv "lijevog nasilja". Imenujmo počinioce koji djeluju s pisaćeg stola – poručio je Identitetski pokret preko Twittera.

Ovaj radikalno desni pokret je na Twitteru objavio i brojne fotografije današnje akcije.

– Lijevo nasilje nije usamljeni fenomen. Etablirani političari i mainstream mediji uporno ignoriraju ovaj problem – stoji na Twitteru.

Širenje lijevog nasilja

U saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici pokret optužuje političke stranke i medije za širenje "lijevog nasilja", a tu je svrstao tri parlamentarne lijevo i liberalno orijentirane stranke.

– Lijeve stranke poput Socijaldemokratske stranke Njemačke (SDP), Zelenih ili Ljevice se ne ustručavaju od zajedničkih akcija s ekstremno lijevim snagama. Novinari lijevim nasilnicima daju moralnu legitimaciju za njihovo djelovanje i štite ih. Državne institucije finansiraju upitne projekte i inicijative koje siju ideološku podlogu za mržnju i nasilje prema domoljubima – stoji u saopćenju.

Na plakatima koje su aktivisti ovog pokreta polijepili po zgradama brojnih liberalnih medija, među kojima su i "Der Spiegel" i redakcija javnog servisa ARD u Berlinu, između ostalog je i fotografija političara desne populističke Alternative za Njemačku (AfD) Franka Magnica (Magnitz), koji je prije nekoliko dana napadnut i teško povrijeđen.

– Da je ovakav napad izvršen na nekog političara Zelenih ili Ljevice, mediji bi neprestano pisali o tome – stoji u saopćenju.

Pokrenuta istraga

Policija je u međuvremenu pokrenula istragu protiv ometanja posjeda i nanošenja tjelesnih povreda u slučaju napada na novinarku dnevnika "Taz", koja je desne aktiviste htjela spriječiti u lijepljenju plakata.

Identitetski pokret u Njemačkoj djeluje od 2012., a od 2016. se nalazi pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka zbog stremljenja uperenih protiv demokratskog poretka.

U jeku izbjegličke krize pokret se radikalizirao i uperen je prije svega protiv useljenika muslimanske vjere.

Vezane vijesti

BRUTALNI NAPAD Njemačka: Muškarac došao trudnici u bolnicu pa je izbo nožem, beba preminula

14.01.2019 13:45

VREMENSKE NEPRILIKE Austrija, Njemačka i Švicarska pogođene snježnim olujama

14.01.2019 12:20

VREMENSKE NEPOGODE Lavine se sručile na hotel u Njemačkoj i kuću u Austriji

14.01.2019 09:03

Haradinaj spreman ukinuti takse Srbiji i BiH, ali ima jedan uvjet 14.01.2019 16:15 Koji položaj, pokret, zvuk beba voli 14.01.2019 16:14