Nova vrsta banana mogla bi spasiti hiljade života
Australijski naučnici su uspjeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom-A, da je veoma vjerovatno da bi one ubuduće mogle da spase živote stotinama hiljada djece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom svijeta.
Nova banana ima jestivi deo zlatnonarandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A.
Preuzete gene naučnici su iskombinovali sa, na svijetu najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana.
Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja djece, u imunom sistemu kao i kod vida.
Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u posljednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Quinnslandu, a istraživanje je finansirala fondacija Billa Gatesa.
– Tokom godina samo razvili banane koje imaju visoke nivoe porivtamina-A, od čega i potiče njihova zlatno-narandžasta boja. Ti rezultati dat će ključan doprinos kvalitetnijoj ishrani među nekima od najsiromašnijih zajednica u Africi. Naša nuka radi. Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana – rekao je vođa istraživanja James Dael za Newsweek.