OHR: Provokativna retorika u BiH
Provokativna retorika u BiH

Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ smatra da je u BiH isuviše kontraproduktivne i provokativne retorike, te da bi sve javne ličnosti trebalo pažljivo i odgovorno da biraju svoje riječi.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina

"Javne ličnosti imaju odgovornost da doprinose miru i pomirenju", rekao je Srni portparol OHR-a Mario Brkić na pitanje kakav je stav Kancelarije u vezi izjavom lidera SDA Bakira Izetbegovića o potrebi naoružavanja Bošnjaka u BiH.
On je ukazao da je odgovornost prvenstveno na izabranim i vladinim zvaničnicima, kao što je više puta istaknuto u izvještajima visokog predstavnika UN.
Brkić je rekao da je poruka ista za sve, a to je da je BiH jedinstvena multietnička suverena zemlja koja se sastoji od dva entiteta, u kojima svi građani – tri konstitutivna naroda i ostali – žive i rade zajedno.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovo je zaprijetio naoružavanjem i ratom, uz obrazloženje da "Bošnjaci više nikad ne smiju da budu slabi“.
"Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecijevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i nek svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati", rekao je Izetbegović.
Izvor: Srna