Općina Novi Grad: Potpisani ugovori s 13 udruženja koja okupljaju boračku populaciju
U Općini Novi Grad Sarajevo danas je pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić potpisao ugovore sa predstavnicima 13 boračkih udruženja sa područja Novog Grada. U Općini Novi Grad Sarajevo danas je pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić potpisao ugovore sa predstavnicima 13 boračkih udruženja sa područja Novog Grada. U odnosu na prošlu godinu odlukom Općinskog vijeća povećan je iznos za ovu stavku, te je Općina izdvojila iz Budžeta 200.000,00 KM, a prema riječima pomoćnika Delalića, na prijedlog Komisije za raspodjelu boračkih sredstava trenutno je raspoređeno je 167.900,00 KM.
“Mi već dugi niz godina imamo grant za udruženja koja okupljaju boračku populaciju sa područja naše općine. Za ovaj grant raspisuje se javni poziv i na njemu sa svojim projektima i programima mogu učestvovati sva boračka udruženja koja djeluju na Novom Gradu. Nekoliko udruženja zbog svojih trenutno nerješenih statusnih pitanja nisu na spisku, a dio sredstava od ukupnog obezbjeđenog iznosa bit će usmjeren i na druge aktivnosti”, kazao je Delalić.
Odluci Općinskog vijeća o raspodjeli ovogodišnjih sredstava prethodilo je usvajanje izvještaja o utrošku prošlogodišnjih sredstava, a u skaldu sa potpisanim ugovorom. Pozitivno mišljenje nadležne službe o utrošku bio je uslov za apliciranje na novi javni poziv.
Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Općine Novi Grad Sarajevo Osman Đozo istakao je da ova sredstva puno znače za rad i funkcionisanje boračkih udruženja, te da je na udruženjima veliki zadatak očuvanja tekovina i sjećanja na dešavanja i značajne datume. Općina Novi Grad Prijavi grešku