Oštre reakcije: Okupacija nije kada se Bošnjak vrati na svoje odakle su ga protjerali ratni zločinci koji uživaju Dodikovu podršku
Predstavnici Koordinacije boračkih saveza (Koordinacija) Tuzlanskog kantona danas su oštro reagirali na izjave izjave predsjednika bh. etniteta Republika Srpska o takozvanoj „okupaciji Drine“, date prilikom njegove posjete Bratuncu.

– Ova strašna izjava potvrđuje da Milorad Dodik pokušava da sačuva ono što su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, zajedno sa svojim istomišljenicima očistili ratnih devedesetih, kada su iz Podrinja sa svojih ognjišta pobili i protjerali na desetine hiljada nesrba, uglavnom Bošnjaka i to etničkim čišćenjeme i genocidom. Cilj mu je da spriječi Bošnjake da se vraćaju na svoja ognjišta – istaknuto je na pres konferenciji Kordinacije održanoj u Tuzli.

Podsjetili su Dodika da su iz Podrinja, sa Drine upravo okupacijom najstrašnijih razmjera, etničkim čišćenjem i genocidom, Bošnjake protjerali tadašnji ratni zločinci koji i danas uživaju upravo Dodikovu podršku.

– Okupacija, gospodine Dodik, nije kada se Bošnjak vrati na svoje ognjište odakle su ga protjerali osuđeni ratni zločinci i dželati. Okupacijom se ne može nazvati pravo čovjeka da na zgarištu i svom imanju koje su mu uništili zločinci i agresori u to vrijeme zaluđeni velikosrpskom politikom, ponovo sagradi svoj dom, zasadi svoj voćnjak i živi od svog rada.

Svjesni smo mi Bošnjaci da Vam je žao što niste sve Bošnjake Podrinja uspjeli pobiti pa da se nikada ne vrate tamo odakle su protjerani, ali imajte na umu da su Bošnjaci danas mnogo pametniji, mudriji i organiziraniji nego devedesetih i da će itekako znati braniti i odbraniti svoje pravo na ognjište, jezik, kulturu. Toliko pametni da više nikada neće nasjesti na vaše očajničke provokacije i pokušaje da se spasite čak i od vlastitog naroda koga ste uzeli za taoce svoje sumanute politike- poručuju su iz Koordinacije, te dodaju.

– Ne bojimo se mi više gospodine Dodik ni vaše mržnje, ni vaših očajničkih krikova da se održite na vlasti odakle će vas vrlo brzo svrgnuti vaš vlastiti narod koji živi na rubu siromaštva. Jer kad god vama i samo vama treba položaj, pozicija, vlast spremni ste na sve pa i na izjave ovakvog tipa koje za svakog razumnog građanina Bosne i Hercegovine više ništa ne vrijede jer su jeftine i pročitane.

Podsjećaju da izjava koju je dao u Bratuncu otkriva zašto velikosrpska politika i Dodik sa njom toliko insistiraju na negiranju genocida, sprečavanju obrazovanja na bosanskom jeziku, vršenja svih drugih vrsta diskriminacije koje imaju za cilj da otežaju povratak Bošnjacima i olakšaju odlazak onima koji su se vratili“

-Ovo je također dokaz da je Milorad Dodik po svojoj prirodi zločinac i da je spreman na sve. Pozivamo bošnjačke političke i vjerske predstavnike da ozbiljno shvate ovu strašnu izjavu i da poduzmu sve kako bi se zaustavila ovakva zločinačka politika Milorada Dodika.

Oštre reakcije učesnici današnje pres konferencije uputili su i prema međunarodnoj zajednici, tražeći od OHR-a, PIC-a i ostalih da poduzmu sve neophodne radnje i mjere kako bi se „najveći nemir i najveća prijetnja miru, stabilnosti i suživotu na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, konačno zaustavio u svojim, dugo planiranim i organiziranim projektima razgradnje BiH i prestao rušiti proces izgradnje modernog, savremenog i civiliziranog društva u kojem će svaki građanin na svakom pedlju Bosne i Hercegovine imati zagarntovana prava na mjesto življenja, jezik, kulturu..

Učesnici današnje pres konferencije ustvrdili su da Milorad Dodik nije bez razloga izabrao Bratunac za uvrede i teške prijetnje Bošnjacima, jer upravo u Bratuncu godinama pokušava da osvoji vlast ali mu to ne polazi za rukom.

I dalje ćemo se vraćati u Podrinje

– Očigledno je da Dodik narodu više nema šta ponuditi osim nacionalizma i mržnje spram Bošnjaka. Poručujemo mu da će se Bošnjaci i dalje vraćati u Podrinje, graditi kuće i obnavljati svoja imanja, a istovremeno graditi suživot sa svojim komšijama. Ono što nas sve žalosti je da njegovim ovakvim izjavama aplaudira srbijanska oficijelna vlast koju je u Bratuncu predstavljao ministar Aleksandar Vulin – kazali su predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i saveza TK.

Autor: A.H.