Palestinci opozvali izaslanike iz Rumunije, Češke, Mađarske i Austrije
Foto: EPA-EFE Palestinska uprava opozvala je izalasnike u Rumuniji, Češkoj, Mađarskoj i Austriji nakon što su ambasadori ovih zemalja prisustvovali izraelskom prijemu povodom premještanja Ambasade SAD u Jerusalem. Palestinska uprava opozvala je izalasnike u Rumuniji, Češkoj, Mađarskoj i Austriji nakon što su ambasadori ovih zemalja prisustvovali izraelskom prijemu povodom premještanja Ambasade SAD u Jerusalem. U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Palestinske uprave navodi se da su ambasadori ovih članica EU prisustvovali prijemu u nedjelju, 13. maja , dan prije nego što su SAD premjestile svoju ambasadu u Jerusalem.
U saopštenju se navodi da Ministarstvo ovo učešće vidi kao veliko kršenje međunarodnog prava i rezolucija UN koje potvrđuju da je Jerusalem okupiran od 1967. godine i zabranjuju državama premještanje ambasada.
Cilj opoziva je "da se konsultujemo sa svojim ambasadorima u ovim zemljama u vezi sa njihovim pozicijama prema stavovima EU", navodi se u saopštenju, prenio je AFP.
Palestinski predsjednik Mahmud Abas povukao je juče svog izaslanika u Washingtonu.
EU se protivi potezu prebacivanja Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalem. Palestina Prijavi grešku