Pendeš s Karasom: Ispunjavanje uslova za aktivaciju MAP-a prioritet MOBiH
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš razgovarala je danas s vojnim atašeom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) brigadirom Markom M. Karasom o aktivnostima Ministarstva odbrane BiH u procesu aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), implementaciji usvojenog dokumenta “Pregled odbrane” i drugim aktuelnim pitanjima vojno-odbrambene saradnje Bosne i Hercegovine i SAD-a.

Pendeš je istakla da Ministarstvo odbrane BiH čini značajan i kontinuiran napor iz nadležnosti tog ministarstva u vezi s ispunjavanjem talinskog uslova za aktiviranje MAP-a za BiH, te izrazila očekivanje da će ti rezultati biti još vidljiviji i vrednovani od NATO-a, uzimajući u obzir predanost Ministarstva odbrane u procesu knjiženja vojne imovine, napredak u implementaciji “Pregleda odbrane”, kao i svim reformskim aktivnostima tog ministarstva i Oružanih snaga BiH.

Karas je zahvalio Pendeš na doprinosu pripadnika OSBiH prilikom učešća na međunarodnoj vježbi “Jackal Stone”, pri čemu je pohvalio sposobnosti i kapacitete Oružanih snaga BiH tokom vježbe, koja je održana od 5. do 14. juna.

Također, Karas je iskazao opredijeljenost i posvećenost aktivaciji MAP-a i iskazao podršku aktivnostima Ministarstva odbrane u tom pravcu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.