Početkom oktobra u španskom zračnom prostoru izbjegnut sudar dva aviona Ryanaira
Preskoči oglas Foto: EPA-EFE Dva aviona kompanije Ryanair koji su bili puni putnika izbjegli su sudar u zračnom prostoru Španije zahvaljujući brzim manevrima, ustanovljeno je preliminarnom istragom incidenta. Dva aviona kompanije Ryanair koji su bili puni putnika izbjegli su sudar u zračnom prostoru Španije zahvaljujući brzim manevrima, ustanovljeno je preliminarnom istragom incidenta. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Do ozbiljnog bliskog susreta došlo je 2. oktobra kada je jedan avion Ryanaira koji je putovao južno od Santiago de Compostele prema Palma de Mallorci prišao veoma blizu sličnog aviona iste kompanije koji je letio sjeverno od Seville prema Toulouseu. Španske vlasti su saopćile da je malo nedostajalo da dođe do sudara.
Posade dva aviona nisu ni slutile da avioni lete na opasnim putanjama koje bi u konačnici dovele do njihovog sudara, ali su se oglasili njihovi sistemi zaduženi za izbjegavanje sudara (TCAS).
Avion koji je bio u kontaktu s kontrolom leta u Madridu je korigovao svoj kurs na vrijeme te su letovi nastavljeni normalno. Ryanair avioni Prijavi grešku